Recenzije

Sony Xperia XZ2 i Xperia XZ2 Compact - Konačno drugačiji

Emanuel Đolo srijeda, 11. srpnja 2018. u 06:00

Sony ponovno kao jedina tvrtka nudi veću i manju verziju flagshipa, s manjim kompromisima i – nakon niza godina – uz barem djelomično promijenjen dizajn uređaja

Specifikacije oba uređaja
  Sony Xperia XZ2 Sony Xperia XZ2 Compact
Ekran 5,7", 1.080 x 2.160 5", 1.080 x 2.160
Memorija 64 GB + microSD, 4/6 GB RAM 64 GB + microSD, 4 GB RAM
Procesor Qualcomm Snapdragon 845, octa-core Qualcomm Snapdragon 845, octa-core
Kamere 19 MP + 5 MP 19 MP + 5 MP
Dimenzije i masa 153 x 72 x 11.1 mm, 198 g 135 x 65 x 12.1 mm, 168 g
Baterija 3.180 mAh 2.870 mAh
Cijena 4.899 kn 4.299 kn

Sony je jedna od rijetkih tvrtki čiji je dizajn mobilnih uređaja vrlo lako prepoznatljiv. Od Xperije Z iz 2013. godine pa do Xperije XZ1, koja je izašla 2017., Sonyjev “omnibalance” dizajn nailazio je na dosta pozitivnih kritika zbog njegove čistine, futurističkog looka, minimalizma, ali i na ponešto negativnih od fanova koji su ga se zasitili nakon niza godina. Niz je nakratko prekinut Xperijom X koja je predstavila Unified Design koji se nije dugo zadržao, ali su njegovi tragovi vidljivi na današnjoj XZ2 i XZ2 Compact.

Evolucija dizajna

Cijela stražnja površina dva najnovija uređaja blago je zaobljena, prekrivena staklom, kamera, kao i njezini popratni elementi, poredani su vertikalno, a tu je i fingerprint sensor koji je u istoj toj ravnini i malo niže nego što smo navikli vidjeti na ostalim uređajima. U slučaju verzije Compact, stražnja strana je plastična, što i nije tako loše jer je grip bolji, a nema problema ni s otiscima prstiju kao na većem bratu. Dodatna razlika su elementi kamere, koji su u ovom slučaju poredani vodoravno te manje dimenzije pa tako i masa.

Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2 Compact

Tu su i dugo priželjkivani manji rubovi oko zaslona, što je kritičarima bila najveća slaba točka i glavni razlog hejtanja Sonyjevih uređaja.

Gore i dolje su zvučnici koji su dosta glasni; manja Xperia, začudo, uspijeva pratiti veću u glasnoći, ali ne i u čistini zvuka, a veća je malo, ali primjetno, čišća. Cjelokupno iskustvo slušanja muzike ili gledanja videa podignuto je na višu razinu sustavom Dynamic Vibration (samo u većoj Xperiji), koji nam donosi vibriranje uređaja u skladu sa sadržajem koji gledamo ili slušamo, slično Sonyjevim kontrolerima Dualshock. Kao ideja, to je dosta zanimljiva stvar, no u praksi je to malo nezgodno izvedeno. Vibracije su dosta često nasumične, a kada se očekuju – izostanu. S desne strane smještene su sve fizičke tipke, a Sonyjev sad već zaštitni znak – fizička tipka za kameru –ponovno je tu, na oba modela.

Analogni audiopriključak za slušalice je izostao, a na vrhu je ladica za microSD i dvije nano-SIM kartice, dok je na modelu Compact ona s lijeve strane.

Specifikacije su ukorak s konkurencijom: Snapdragon 845, 4 ili 6 GB radne memorije, 64 GB interne, 2:1 IPS LCD zaslon veličine 5.7”, razlučivosti 1080x2160 piksela, jedna kamera razlučivosti 19 mpx i baterija kapaciteta 3180 mAh.

Od stvari koje Compact nije dobio su: podrška za Qi bežično punjenje, Dynamic Vibration System, opcija s jedino 4 GB radne memorije, baterija manjeg kapaciteta od 2870 mAh. Sve ostalo – razlučivost, moćne kamere, 3D creator, procesor, otpornost na vodu – isto je.

Xperia Xperience

Sony je uvijek bio dobar kad je u pitanju softver, tu su nenametljivo i brzo sučelje s nekim korisnim dodacima kao podesivi homescreen, još uvijek dobre Sonyjeve aplikacije kao Music, Album i Weather, i Xperia Assist, koji omogućuje da upoznajemo uređaj u obliku chat aplikacije. Posebna poslastica je Sonyjeva aplikacija 3D Creator, koja je prvi put predstavljena s prošlogodišnjim Xperijama XZ1 i XZ1 Compact. Nude mogućnost 3D skeniranja glave ili manjeg objekta, kasnije dijeljenje svojih uradaka te njihov ispis pomoću 3D printera, a ako nemate jedan doma, moguće je i naručiti gotov ispis u različitim veličinama i ispisan različitim materijalima preko web-stranice Shapeways.

U postavkama se nalazi još Sonyjevih rješenja, Dualshock 4 – mogućnost uparivanja Xperije sa Sonyjevim kontrolerom za Playstation 4, Themes, Xperia Loops – animacija koja na lockscreenu prikazuje razne informacije, Stamina i Ultra Stamina – vrlo dobre funkcije limitiranja određenih funkcija uređaja kako bismo maksimalno uštedjeli bateriju, Battery Care – produžavanje vijeka trajanja baterije pametnim punjenjem baterije, Smart Backlight Control, kao i razne postavke boje i kontrasta slike na zaslonu.

Bogatstvo opcija

Kupci željni dobrog zvuka preko slušalica neće ostati zakinuti, on ja jak, bogat, a tu su i razne audio opcije za podešavanje zvuka.

DSEE HX, inače neutralan i prirodan zvuk, malo naglašava i obogaćuje, ali neznatno, u najvećem broju slučaja promjena nije primjetna, ClearAudio+ ide korak dalje i značajnije pojačava zvuk, čini ga čišćim i glasnijim, ali po cijenu stavljanja u drugi plan detalja i instrumenata koji se slabije čuju, Surround sound neka su vrsta filtara kojima možete postići oblik zvuka kao da ste u studiju, klubu ili na koncertu, a u procesu dolazi do blagog gubitka kvalitete i jačine zvuka. S-Force Front Surround nudi sličnu mogućnost za prednje zvučnike, ali bez detaljnih postavki prostora. Automatic optimization, analizirajući slušalice koje se koriste i preferencije korisnika, nekad produbljuje zvuk i pojačava duboke tonove, a nekad spušta više tonove ako su previsoki; mogli bismo reći da popravlja zvuk, dostavljajući često dosta dobre rezultate, no problem može nastati ako koristite slušalice koje zahtijevaju dosta snage; u tom je slučaju bolje ugasiti tu opciju jer uređaj pokušava produbiti niske tonove, ali pod cijenu zvuka koji nije konstantan, nestabilan je i pada zbog nemogućnosti uređaja da upogoni zahtjevnije slušalice. Uspoređujući ova dva modela, zanimljivo je da je XZ2 Compact glasnija od XZ2 preko zvučnika, ali ne i čistija zvukom.

Test slušalicama dao nam je slične rezultate. Sony nam već duže vrijeme daje taj luksuz da ne moramo strahovati od prazne baterije ako propustimo jednu noć punjenja, pa je to i sada slučaj. 2870, ili 3180 mAh kod većeg modela, trebali bi dati približno trajanje baterije zato što manji model pogoni i manji zaslon. Dostupne su i već dobro poznate Sonyjeve opcije uštede baterije STAMINA i Ultra STAMINA mode, a za ubrzavanje postupka punjenja tu je podrška za tehnologiju QuickCharge 3.0.

Sony je ove godine napravio popriličan skok – evolucija dizajna, novi omjer zaslona, skraćeni rubovi, 4K HDR snimanje. Oba uređaja gotovo da ni nemaju manu, zamjerku bismo mogli uputiti samo plastičnoj pozadini verzije Compact, i malo lošije zvučnike, ali uzimajući u obzir i nižu cijenu i iste specifikacije kao veći brat – to su stvari preko kojih možemo prijeći.

Sony Xperia XZ2

 • Udobno zaobljena poleđina
 • Brz softver
 • Ideja dinamičke vibracije
 • Dodatne opcije kamere
 • Baterija
 • Kamera može biti bolja
 • Implementacija dinamičke vibracije
Dizajn i finiš 8
Performanse 10
Baterija 9
Kamere 7
Ekran 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 4.899 kn Prikaži sve cijene

Sony Xperia XZ2 Compact

 • Udobno zaobljena poleđina
 • Male dimenzije
 • Brz softver
 • Dodatne opcije kamere
 • Baterija
 • Kamera može biti bolja
 • Plastična pozadina
 • Nedostatak bežičnog punjenja
Dizajn i finiš 7
Performanse 10
Baterija 9
Kamere 7
Ekran 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 4.299 kn Prikaži sve cijene