Recenzije

Thermaltake Core P3 TG Pro - Za stol, zid i divljenje

Davor Šuštić srijeda, 8. veljače 2023. u 06:00

Nasljednik Thermaltakeova popularnog open frame kućišta donosi poboljšanja na pravim mjestima, a zadržava svoju temeljnu osobinu: nesvakidašnji koncept i zaista jedinstven izgled

SPECIFIKACIJE
Tip Open frame mid-tower
Kompatibilne ploče E-ATX, ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
Dimenzije 535 x 268 x 500 mm
Podržana napajanja Do 200 mm
Podržane grafičke kartice Do 450 mm
Podržana visina CPU hladnjaka Do 180 mm
Isporučeni ventilatori Ne
Jamstvo 3 godine
Dojam Jedinstveno kućište za entuzijaste, koje poboljšava prethodnika na svim pravim mjestima

Core P3 TG Pro nadograđena je verzija jednog od najzanimljivijih kućišta novijeg doba, Thermaltakeova modela Core P3 TG. Riječ je o kućištu za entuzijaste, kod kojeg baš ništa nije obično ili uobičajeno, počevši od načina kako se isporučuje. Naime, u kutiji se dobiva u pažljivo organiziranim dijelovima, koje valja složiti u funkcionalnu cjelinu, te tek tada pristupiti ugradnji komponenti. Druga istaknuta karakteristika Thermaltakeova kućišta jest njegova potpuna otvorenost. Radi se o takozvanom open frame dizajnu, posve lišenom klasičnih, fiksnih stranica i drugih "smetala". Ideja iza tako izvedenog kućišta jest ta da su sve komponente izložene pogledima, ali i da se korisnicima pruža ultimativna fleksibilnost prilikom njihova odabira i instalacije. Thermaltake se obraća i zajednici makersa, entuzijasta koji se bave 3D ispisom, te za svoje kućište Core P3 na pripadajućoj stranici nudi modele niza kompatibilnih dodataka, poput držača za radijatore i ventilatore, nosača za headset i LED trake, kaveza za diskove i slično.

Nekoliko je ključnih razlika između originalnog kućišta Core P3 TG i njegova nasljednika, Core P3 TG Pro. Prvo i najočitije, novi model ima redizajnirano postolje, koje se sada skladnije stapa s estetikom ostatka kućišta. Modernizirani su prednji konektori – Core P3 TG Pro nudi USB 3.2 Gen 2 Type-C port, dva USB 3.0 Type-A konektora te ulaz i izlaz za zvuk. Novi model također donosi dodatni nosač za ventilatore, koji se može fiksirati na prednju ili gornju stranu kućišta, a podržava tri 120 ili 140-milimetarska ventilatora, kao i 360 i 420-milimetarske radijatore vodenih hlađenja. Najzad, redizajniran je prostor desno od pladnja za matičnu ploču. Taj čitav dio kućišta sada je upadljivo uvučen, s ciljem proširenja kompatibilnosti za najsnažnije grafičke kartice u slučaju montaže radijatora vodenog hlađenja na to mjesto. S kućištem dolazi magnetski filtar za prašinu, namijenjen prekrivanju tog "uvučenog" dijela pored matične ploče.

Slagalica

Poput prethodnika, Core P3 TG Pro može se sastaviti u klasični vertikalni, ali i horizontalni položaj. Također, podržana je i zidna montaža, za koju su namijenjeni ugrađeni VESA 75x75, 100x100 i 200x100 navoji
Poput prethodnika, Core P3 TG Pro može se sastaviti u klasični vertikalni, ali i horizontalni položaj. Također, podržana je i zidna montaža, za koju su namijenjeni ugrađeni VESA 75x75, 100x100 i 200x100 navoji

Thermaltake Core P3 TG Pro isporučuje se, dakle, u dijelovima, a na njegovom je vlasniku da odluči hoće li ga sklopiti u horizontalno ili vertikalno "stolno" kućište, ili će ga fiksirati na zid. U kutiji se dobivaju svi potrebni dijelovi i vijci za sva tri spomenuta položaja. Horizontalni položaj može biti zanimljiv korisnicima koji redovito mijenjaju komponente i računalo koriste za razna testiranja (poput nas samih), jer je kod njega najlakše ugrađivati i vaditi komponente iz matične ploče, koja je u tom slučaju paralelna s radnom površinom. Bez obzira na odabrani položaj, kućište će s jedne strane biti "zatvoreno" 4-milimetarskim kaljenim staklom, koje je izvedeno s minimalnim, jedva uočljivim zatamnjenjem, kako ne bi remetilo pogled na ugrađene komponente.

Udubina desno od pladnja za matičnu ploču napravljena je kako ugradnja radijatora vodenog hlađenja ne bi sprečavala instalaciju najvećih grafičkih kartica
Udubina desno od pladnja za matičnu ploču napravljena je kako ugradnja radijatora vodenog hlađenja ne bi sprečavala instalaciju najvećih grafičkih kartica

Postupak izgradnje kućišta ne bismo nužno nazvali brzim i jednostavnim – korisnički priručnik neugodno je štur i zbunjujuć – ali samo sklapanje u ovom je slučaju esencijalan dio cjelokupnog iskustva. Započnite sa spajanjem čeličnih šipki na uglove "glavne" konstrukcije kućišta i fiksiranjem baze, a dalje ćete se, uz manje ili više muke, snaći. Kako se radi o kućištu za iskusnjare i entuzijaste, a nipošto ne nekoga tko sastavlja svoje prvo računalo, očekujemo da će vlasnici Corea P3 TG Pro uspješno izaći na kraj sa svim njegovim konstrukcijskim osebujnostima.

Fiksirate li grafičku karticu u klasični, horizontalni položaj, metalni nosač pobrinut će se da ne visi
Fiksirate li grafičku karticu u klasični, horizontalni položaj, metalni nosač pobrinut će se da ne visi

Gotovo svi dijelovi kućišta načinjeni su od metala i djeluju izrazito uvjerljivo. Samo je baza, koja se koristi u vertikalnom položaju, plastična te ne ostavlja jednako dobar dojam poput ostatka kućišta. Vječiti rizik s komponentama koje korisnik mora sastaviti sam jest da se one neće dati dovoljno čvrsto povezati; u Thermaltakeovom slučaju takvih problema nema. Sklopljeno kućište posve je čvrsto, a nesvakidašnji koncept uživo izgleda izrazito upečatljivo.

Core P3 TG Pro proizvodi se u crnoj i bijeloj varijanti
Core P3 TG Pro proizvodi se u crnoj i bijeloj varijanti

Neki detalji osobito su zanimljivi, poput rotacijskog modula za PCI kartice, koji nam omogućuje da odlučimo hoćemo li grafičku karticu pozicionirati horizontalno ili vertikalno, kao i nosača za desnu stranu horizontalno postavljene kartice, koji sprečava da ona, pod djelovanjem gravitacije, visi. Ima tu i jedan spomena vrijedan nedostatak: odlučite li se za vertikalnu montažu grafičke kartice, u kutiji Thermaltakeova kućišta nećete pronaći potreban PCIe riser kabel, već ćete njega morati kupiti zasebno.

Nema limita

U smislu kompatibilnosti s različitim komponentama, Thermaltake Core P3 TG Pro praktički nema ograničenja. Podržava matične ploče E-ATX formata i sve manje, grafičke kartice duljine do 45 centimetara (ili do 33 centimetra, ugradimo li rezervoar custom loop vodenog hlađenja desno od matične ploče), napajanja do 20 centimetara, te zračne hladnjake visine do 18 centimetara. Podržani su radijatori vodenih hlađenja veličine do 420 milimetara, koji se mogu ugraditi u uvučeni prostor desno od matične ploče te na dodatni modul, namijenjen fiksiranju na prednju ili gornju stranu kućišta. Na ista mjesta moguće je postaviti do maksimalno šest 120 ili 140-milimetarskih ventilatora. Kućište također prima do pet 2,5-inčnih SSD-ova (dva pored matične ploče, tri iza nje) i do četiri mehanička diska (dva pored matične ploče, dva u stražnjem dijelu).

Predviđena su mjesta za ugradnju maksimalno pet 2,5-inčnih SSD-ova ili četiri mehanička diska
Predviđena su mjesta za ugradnju maksimalno pet 2,5-inčnih SSD-ova ili četiri mehanička diska

Kamo s kabelima? U "stražnju" stranu kućišta, dakle u prostor iza pladnja matične ploče. Thermaltake je tu postavio nekoliko točaka za fiksiranje kabela pomoću plastičnih vezica, no u konačnici, sve se svodi na domišljatost onoga tko sastavlja računalo. U svakom slučaju, otvori za provlačenje kabela nalaze se posvuda, i prostor iza matične ploče dovoljno je prostran za uspješno sakrivanje većine kabela.

Sprijeda su tri USB konektora, priključci za slušalice i mikrofon, tipke za uključenje i resetiranje računala te dvije statusne LED-ice
Sprijeda su tri USB konektora, priključci za slušalice i mikrofon, tipke za uključenje i resetiranje računala te dvije statusne LED-ice

Budući da se radi o kućištu open frame koncepta, kod kojeg zrak može cirkulirati potpuno neometano, ne čudi da Thermaltake Core P3 TG Pro ima odlične rashladne performanse. Zabilježili smo neke od najnižih temperatura opterećenog procesora, čipseta, grafičke kartice i M.2 SSD-a otkako testiramo kućišta, svega nekoliko stupnja više nego kod Cooler Masterova gigantskog kućišta HAF 700, koje tvornički dolazi s dva 200-milimetarska i tri 120-milimetarska ventilatora. Thermaltakeovo kućište slične rezultate postiže bez ijednog dodatnog ventilatora. Štoviše, ventilatori s njime ni ne dolaze – ako ih želite koristiti, morat ćete ih kupiti odvojeno.

Nije za prljavce

Kad je riječ o buci u radu, ona izravno ovisi o odabiru grafičke kartice, napajanja i rashladnog sustava za procesor. Kućište je, naime, posve otvoreno, te njegovo kaljeno staklo tek donekle anulira zvuk ventilatora ugrađenih komponenti. Drugim riječima, da bi računalo, ugrađeno u Core P3 TG Pro, bilo tiho, potrebno je investirati u deklarirano tihe komponente.

Valja pripaziti i na samu radnu okolinu. Core P3 TG Pro nije kućište za korisnike koji ne drže do čistoće. Ako se smjesti u prašnjavu sobu, koja se čisti rijetko ili nikad, prašina će se nataložiti na sve komponente, i konfiguracija će vrlo brzo izgubiti svoj inicijalni sjaj i privlačnost.

Kućište dolazi bez ventilatora te korisnik sâm mora odlučiti hoće li ih uopće koristiti, i koje konkretno
Kućište dolazi bez ventilatora te korisnik sâm mora odlučiti hoće li ih uopće koristiti, i koje konkretno

U svakom drugom slučaju, radi se o jednom od najzanimljivijih kućišta za entuzijaste, koje novac može kupiti. Bez obzira odlučite li ga sklopiti u tradicionalni vertikalni položaj, poleći u horizontalu, ili iskoristiti ugrađene VESA navoje za fiksiranje za zid, Core P3 TG Pro privlačit će poglede i divljenje, kako svojih vlasnika, tako i svakoga drugog tko se nađe u njegovoj blizini. Više se radi o evolucijskoj nego revolucijskoj nadogradnji "običnog" modela Core P3 TG, no to ne mijenja činjenicu da će se raditi o jednom od miljenika zagriženijih kompjuteraša – pozamašnoj cijeni od 224 eura unatoč.

Thermaltake Core P3 TG Pro

  • Nesvakidašnji, dojmljiv dizajn
  • Uvjerljiva izrada svih metalnih dijelova
  • Velika sloboda u odabiru i ugradnji komponenti
  • Mogućnost horizontalne orijentacije i montaže na zid
  • Velik broj otvora za provođenje kabela
  • Pogodno za ugradnju elaboriranih custom loop vodenih hlađenja
  • Odlične rashladne performanse zahvaljujući otvorenom konceptu
  • Nešto složenije sastavljanje (korisnički priručnik slaba je pomoć)
  • PCIe riser kabel za vertikalnu montažu grafičke kartice kupuje se odvojeno
  • Nije prikladno za prašnjave okoline
Izrada 9
Menadžment kabela 8
Hlađenje 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 224 eura Ustupio: Instar informatika
Bug 364 ožujak 2023.