White Shark Gorilla - Najpovoljniji u džungli

Iznimno udoban i povoljan analogni headset s dobrim mikrofonom i solidnim zvukom – mnogima dovoljno

Davor Šuštić srijeda, 27. rujna 2023. u 08:00
Gorilla se prodaje u crno-sivoj izvedbi, i crno-crvenoj, koja još više podsjeća na HyperXove modele Cloud
Gorilla se prodaje u crno-sivoj izvedbi, i crno-crvenoj, koja još više podsjeća na HyperXove modele Cloud
SPECIFIKACIJE
Izvedba Zatvoreni, naglavni
Zvučničke jedinice 53 mm dinamičke (20-20.000 Hz)
Vrsta priključka 3,5 mm (TRRS)
Masa 213 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Vrlo dobar i nadasve povoljan analogni headset

Ponuda analognih headseta ekstremno je bogata, ali White Shark Gorilla ipak se uspijeva izdvojiti iz mnoštva, spojem prepoznatljivog dizajna, visokog stupnja udobnosti, solidnog mikrofona i isto takve kvalitete zvuka te, ključno, cijenom od svega 30 eura.

Kada kažemo da je dizajn Gorille prepoznatljiv, jedan pogled na fotografije većini će biti dovoljan da shvate na što time ciljamo. Radi se, naime, o očiglednoj kopiji dizajna legendarnih HyperXovih modela Cloud, što ne smatramo problematičnim, jer su i oni klonovi tuđeg dizajna (QPAD QH-85 Pro, QPAD QH-95 Pro i neki drugi QPAD-ovi modeli). Radi se o provjerenoj izvedbi s metalnim unutarnjim obručem i metalnim nosačima slušalica, koja se u praksi pokazala izdržljivom i trajnom. Metalni obruč i plastične školjke slušalica ne škripe ni ne kvrckaju, pa je cjelokupni dojam o konstrukciji uređaja vrlo pozitivan – osobito kad u obzir uzmemo njegovu skromnu cijenu.

U odnosu na liniju Cloud, Gorilla je drastično fleksibilnija, a ta fleksibilnost čini headset impresivno udobnim. Štoviše, riječ je o jednom od najudobnijih headseta, koje smo u novije doba iskušali. Njegovih nevelikih 213 grama žive vage dobro je raspoređeno po glavi, pa se već nakon nekoliko minuta gotovo zaboravlja da ga nosimo. Na to da je on ipak prisutan, podsjetit će vas tek nešto veće zagrijavanje ušiju pod njegovim izuzetno mekanim jastučićima od umjetne kože. Radi se, doduše, o nečemu što bi moglo biti problematično samo onima koji će ga koristiti u neklimatiziranim prostorijama u ljetnim mjesecima.

Lijeva slušalica sadrži prekidač za mikrofon, kotačić za glasnoću zvuka te utor odvojivog mikrofona
Lijeva slušalica sadrži prekidač za mikrofon, kotačić za glasnoću zvuka te utor odvojivog mikrofona

Na donjoj strani oboda lijeve slušalice nalaze se rudimentarni kotačić za glasnoću zvuka, prekidač za isključenje mikrofona te rupa za sâm mikrofon, koji je odvojiv. Za razliku od mikrofona, opleteni, dvometarski audiokabel fiksiran je za headset. Na kraju kabela nalazi se 4-pinski (TRRS) 3,5-milimetarski konektor, koji će osigurati uredan rad slušalica i mikrofona u slučaju spajanja u gamepad vaše konzole ili u kombinirani ulaz i izlaz zvuk na vašem laptopu ili kućištu. Za većinu integriranih zvučnih kartica na računalima trebat ćete, međutim, razdjelnik, koji će taj konektor podijeliti na odvojene priključke za slušalice i mikrofon. Taj razdjelnik nije priložen u kutiji, pa će vlasnici osobnih računala morati prolaziti kroz gnjavažu njegove naknadne nabavke.

Mikrofon zvuči vrlo solidno – razgovijetno i zadovoljavajuće prirodno te pročišćeno od anomalija, poput naglašenih ploziva. Dobro reagira na boostanje od 10-20 dB u postavkama zvučne kartice, jer postaje glasan, a bez pojave distorzija kapsule. Ako vam mikrofon inicijalno zvuči čudno, to samo znači da ga trebate jače pritisnuti u pripadajući utor, kako bi u potpunosti sjeo na mjesto. Valja upotrijebiti podosta više sile od očekivanog, pa pripazite na taj detalj. Kad je mikrofon odvojen od headseta, White Sharkov povoljni pulen dovoljno je kompaktan da se može koristiti na otvorenom, kao prijenosne žične slušalice, premda se u tom slučaju treba nekako snaći s njegovim dvometarskim kabelom.

Izmjereni frekvencijski odziv Gorille pokazuje pojačani bas i povučen dio viših srednjih i visokih frekvencija
Izmjereni frekvencijski odziv Gorille pokazuje pojačani bas i povučen dio viših srednjih i visokih frekvencija

Kvaliteta zvuka vrlo je solidna u kontekstu izrazito povoljnog headseta za igranje. Prosječnim korisnicima bit će mesnat i energičan bas, koji je dodatno "podebljan" u rasponu od 60 do 200 Hz, čime se stvara doživljaj udarnosti i punoće zvuka. Srednje frekvencije su oko 400-600 Hz i nakon 1 kHz povučene, ali u tom dijelu spektra ipak postoji zadovoljavajuća količina informacija, tako da prilikom slušanja glazbe i gledanja filmova vokali ne bivaju preplavljeni svime ostalim, niti se u igrama ne ostaje bez detalja, poput neprijateljskih koraka. Zvuk je relativno zatvoren, čak i blago zagušen, što nam pokazuje i izmjerena frekvencijska krivulja. Ako vam zvučna kartica ima ekvilizator, pokušajte se poigrati boostanjem regije od 1-3,5 kHz, kako biste zvuk malo "otvorili".

Sve spomenuto rezultira headsetom koji za traženih 30 eura pruža više no što bismo se usudili očekivati. Ako se ne smatrate ekstremno zahtjevnim slušateljem, već samo želite povoljan i vrlo udoban headset s dobrim mikrofonom i zvukom, White Shark Gorilla ono je što tražite.

White Shark Gorilla

  • Izvrsna udobnost
  • Solidna kvaliteta mikrofona i zvuka
  • Odvojiv mikrofon
  • Odličan omjer uloženog i dobivenog
  • U paketu nije priložen razdjelnik za odvojeno spajanje slušalica i mikrofona
  • Mikrofon teško ulazi u pripadajući konektor
Bug 371 listopad 2023.