Evo gdje je Hrvatska po pitanju cyber sigurnosti u odnosu na ostale europske države

Specops Software izračunao je koje su europske zemlje najviše izložene riziku od kibernetičkih napada

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. veljače 2020. u 13:34

Tema računalne sigurnosti uvijek je aktualna, a posljednjih dana u Hrvatskoj mnogo se govori o posljednjem velikom napadu na naftnu kompaniju INA-u, čije se posljedice i dalje saniraju. Pogledajmo stoga gdje, kao država, stojimo po pitanju računalne sigurnosti, odnosno koliko živimo u riskantnom okruženju u odnosu na druge europske zemlje.

Pregled stanja cyber sigurnosti i rizika za građane izradila je kompanija Specops Software. Oni su rizike za kibernetičke prijetnje izračunali prema podacima o broju napada na Azure infrastrukturu zabilježenih kod pružatelja cloud usluga. Rezultati, iskazani u postocima, pokazuju udjele računala koja su bila napadnuta raznim malwareom. U pregled su uzeti razni zloćudni softveri, pa tako i oni koji potajno rudare kriptovalute kao i ucjenjivački programi koji kriptiraju sadržaj diskova (ransomware).

Hrvatska izložena rizicima

Prema podacima koji su dobiveni na taj način, najnesigurnija zemlja Europe i ona gdje su računalni sustavi najranjiviji ispala je Nizozemska, s rezultatom od 17,64%. Slijede je Bugarska, Bjelorusija i Ukrajina, dok je na neslavnom petom mjestu naš susjed – Bosna i Hercegovina.

Hrvatska se, s rezultatom od 4,55%, smjestila na 10. mjesto od 32 analizirane zemlje, kad je riječ o ukupnim prijetnjama kibernetičkih napada. Najmanje ranjivima ocijenjena su računala u Švicarskoj, Danskoj, Norveškoj i irskoj.

Kad je riječ specifično o ransomwareu, u našoj zemlji se prosječno na mjesečnoj razini s napadima ovoga tipa suočava 0,04% računala. Ovaj rezultat i nije toliko pozitivan, ako znamo da je najgora situacija u Ukrajini, gdje s ucjenjivačkim malwareom "ratuje" 0,09% računala. Naša se zemlja na ljestvici ransomwarea tako smjestila na podijeljeno 4. mjesto iza već spomenute Ukrajine, te Bjelorusije i Bosne i Hercegovine (0,05%).

Stručnjaci Specops Softwarea ovom su prilikom izradili i zanimljivu infografiku koju prenosimo uz ovaj tekst. Podijelili su i savjete kako se zaštititi od uobičajenih napada, a oni uključuju već bezbroj puta ponovljene savjete: ne koristite iste lozinke za više računa, koristite višestruku provjeru identiteta (2FA), i možda i najvažnije, ne klikajte na sumnjive linkove.