Garminove usluge i dalje nedostupne, hakeri navodno traže 10 milijuna dolara

Hakeri koji stoje iza ransomware napada na Garmin, prema nekim izvorima, traže milijunski iznos otkupnine za dekripciju podataka koje su svojim malwareom uspjeli kriptirati

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. srpnja 2020. u 21:18

Već više od tri dana traju problemi s pristupom Garminovim uslugama. Ona koju koristi najveći broj korisnika Garminovih sportskih pametnih satova, Garmin Connect, nedostupna je od četvrtka, no kako je riječ tek o usluzi sinkroniziranja sportskih aktivnosti ona nije od prevelikog značaja za svijet. Njezina nedostupnost predstavlja tek smetnju u bavljenju fizičkom aktivnošću onima koji su svoja postignuća navikli dijeliti s drugima.

Nešto važnija od ove je usluga flyGarmin, kojom se koriste piloti. Njezina nedostupnost znači da piloti ne mogu ažurirati svoje navigacijske mape s aktualnim podacima, a što od njih zahtijevaju agencije za nadzor zračnog prometa, pa bi posljedica mogla biti prizemljenje određenih zrakoplova.

Garmin je ovoga tjedna, izvještavali smo o tome, napadnut novim, prilagođenim ucjenjivačkim ransomwareom WastedLocker, a mediji koji su uspjeli kontaktirati neke ljude bliske kompaniji navode da je iznos otkupnine za dekripciju podataka postavljen na 10 milijuna dolara.

Šturo službeno priopćenje

Iz Garmina su se nakon tri dana i službeno oglasili. Kažu kako mnoge usluge i dalje ne rade, te da rade na otklanjanju problema. Nikakvi korisnički podaci nisu ukradeni, a sve sportske aktivnosti koje vlasnici njihovih pametnih satova pohrane na svoje uređaje moći će biti sinkronizirani s Garmin Connectom jednom kada se sustav oporavi, poručuju.

Više detalja o svemu trebalo bi biti poznato u narednim danima jer Garmin u srijedu ima zakazanu telekonferenciju s investitorima na kojoj treba izložiti svoje najnovije poslovne rezultate.