Hakiran je Plex, svi korisnici moraju promijeniti lozinke

Plex, softver za streamanje multimedije na kućnoj mreži, i mnogo više od toga, bio je metom hakerskog napada, pa su svim korisnicima uvjetovali da odmah promijene svoje lozinke na tom servisu

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. kolovoza 2022. u 14:50

Aplikacija za lokalni streaming multimedije, Plex, nastao je kao "fork" nešto popularnijeg sustava Kodi (odnosno XMBC, kako mu je tada bilo ime). Ističe se jednostavnošću korištenja i kvalitetom, o čemu više možete pronaći u našem vodiču. Međutim, iako možda kvalitetan i omiljen među korisnicima, čini se kako je nešto slabiji sa sigurnosne strane. Nepoznati hakeri su, naime, nedavno uspjeli pristupiti jednoj od Plexovih internih baza podataka, u kojoj su se nalazili podaci o korisnicima.

Promijenite lozinku

Plex je stoga odmah počeo obavještavati svoje korisnike o sigurnosnom incidentu, navodeći kako je istraga u tijeku. Ono što je za sada poznato, jest da su napadači pristupili podacima koji uključuju e-mail adrese, korisnička imena te enkripcijom zaštićene lozinke za pristup korisničkim računima.

Sve lozinke bile su "hashirane" i osigurane u skladu s najboljom praksom, poručuju iz Plexa, no od svih su korisnika, za svaku sigurnost, zatražili da promijene svoje lozinke. Podaci o kreditnim karticama ili drugim oblicima plaćanja nisu dospjeli u ruke napadača, jer se niti ne nalaze na poslužiteljima ove kompanije.