Studija otkriva jesu li osobni podaci ugroženi prilikom slanja računala na servis

Većina pružatelja usluga servisa nema nikakvu politiku privatnosti ili kontrole kako bi zaštitili osobne podatke vlasnika uređaja od "njuškanja" tehničara

Tomislav Stanković ponedjeljak, 12. prosinca 2022. u 11:30
📷 Image: unsplash.com/@jeshoots
Image: unsplash.com/@jeshoots

Istraživači sa Sveučilišta Guelph u Ontariju, Kanada, ispitali su prijenosna računala popravljena u lokalnim trgovinama. Podaci su pokazali da su tehničari sa šest lokacija pristupili osobnim podacima te da su dvije trgovine također kopirale podatke.

"Ako ste svoj uređaj predali tvrtki za popravak i omogućili im pristup svojim sigurnosnim PIN-om, oni mogu pristupiti svemu što nije dodatno ograničeno na vašem uređaju i napraviti kopije podataka", rekao je stručnjak za kibernetičku sigurnost Josh Smith za Lifewire.

Istraživanje je pokazalo da su korisnici unatoč svojoj zabrinutosti za osobne podatke slali svoje uređaje na servis jer su i sami htjeli ponovno dobiti pristup svojim podacima, a koji im je bio onemogućen neispravnim uređajem.

Autori istraživanja pozivaju na djelovanje proizvođače uređaja, programere OS-a, pružatelje usluga popravka i regulatorna tijela da poduzmu odgovarajuće mjere za zaštitu privatnosti kupaca.

Također navode da je podatke moguće zaštiti i korištenjem servisa kao što su iCloud, Google Drive, Microsoft OneDrive i drugih usluga u oblaku za čiji pristup je potrebna dodatna prijava u obliku lozinke ili otiska prsta. Na taj način podaci mogu ostati zaštićeni dok je uređaj na servisu, a vlasnik im može pristupiti s bilo kojeg drugog uređaja bez straha od neovlaštenog pristupa.