Beč proglašen „najpametnijim“ gradom na svijetu, drugi je London, a treći kanadski St. Albert

Istraživanje njemačke konzalting tvrtke Roland Berger je među 153 grada, koja imaju razrađenu smart city strategiju, najviše nahvalilo - Beč

Miro Rosandić srijeda, 13. ožujka 2019. u 06:00

Glavni grad Austrije nije već devet godina za redom samo grad s najboljom kvalitetom života, nego prema studiji i istraživanju Smart City Strategy Indexu i „najpametniji“ grad na svijetu.

Pojam smart city ili pametni grad obuhvaća mnoge elemente koji pridonose poboljšanju životnog prostora, počevši od javnog gradskog prijevoza sve do škola i javnih institucija. Težište svega leži na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama.

Istraživanje je provelo društvo Roland Berger Strategy Consultants sa sjedištem u Njemačkoj, 

Grad Beč se sa svojom strategijom pokazao "najpametnijim gradom" na svijetu u 2018. godini, i to već drugu godinu za redom! Na drugom se mjestu nalazi London, a na trećem kanadski St. Albert.

Studijom su obuhvaćena 153 grada koja imaju usvojenu strategiju razvoja "pametnog grada", a uspoređivana su rješenja primjenjena na segmenate poput javne uprave, zdravstvenog sustava, obrazovanja, energetike i okoliša, prometa i dr.

Grad Beč već godinama u područjima energetike, gradnje, mobilnosti i infrastrukture razvija inovativna rješenja primjenjiva u svakodnevnim situacijama. Jedan od najvećih projekata takve vrste izgradnja je nove gradske četvrti Aspern, koja omogućuje urbani život u kontaktu s prirodom, s manjim brojem automobila i maksimalnom uštedom energije i prostora.