Bosch prikazao sustav stabilizacije motocikala zračnim mlaznicama

Motocikli mogu biti vrlo nestabilni kada u zavoju naiđu na oštećenu cestu ili šljunak, što često izaziva nezgode. Bosch ima eksperimentalnu tehnologiju koja može pomoći

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. svibnja 2018. u 16:20

Jedan od najčešćih tipova motociklističkih nezgoda i padova je proklizavanje kotača u zavojima. Prilikom prolaska kroz zavoj za motociklista je ključno imati dobru trakciju, tj. da mu gume po cesti stvaraju dovoljno trenja da "drže zavoj". Ukoliko se trenje smanji zvog nailaska na oštećenje na cesti, šljunak, ulje ili bilo kakav sličan ometajući faktor, motociklist vrlo lako može izgubiti kontrolu i pasti.

Proizvođač auto i moto tehnologije Bosch osmislio je stoga sustav koji bi mogao pomoći motociklistima u stabilizaciji vožnje upravo u slučajevima kada motocikl počne proklizavati. Njihovo se eksperimentalno rješenje zove "Motorcycle Skid Mitigation Concept", a sastoji se od senzora koji prate kretanje vozila te zračnih mlaznica smještenih sa svake strane.

Kada senzori otkriju da je došlo do proklizavanja, računalo aktivira po potrebi mlaznice. Snažno kratkotrajno izbacivanje komprimiranog zraka generira protusilu i pomaže dovesti motocikl u ravnotežu. Prednost ovog rješenja je u tome što može spasiti motocikl od oštećenja a njegovom vozaču možda i sačuvati živu glavu. Iako je koncept tek u razvoju ne bismo mu trebali isticati mane, ali ona glavna je očita – sustav je pogonjen komprimiranim zrakom iz kapsule, poput onih koje napuhavaju sigurnosne zračne jastuke, pa se svaka mlaznica u ove svrhe može iskoristiti samo jednom.