Nove naočale pomažu vojnicima da vide iza ugla i kroz oklop borbenog vozila

IVAS naočale djeluju poput heads-up prikazi (HUD) kojima se koriste piloti borbenih zrakoplova. Baš kao i HUD-ovi, i IAVS naočale uključuju karte, video i noćni vid u vidnom polju vojnika koji ih nosi

Mladen Smrekar srijeda, 10. ožujka 2021. u 06:00

Američka vojska naručila je prvih 40.000 komada posebnih naočala Integriranog sustava proširenog vida (IAVS) koje vojnicima omogućavaju da vide u mraku i pred sobom projiciraju digitalne karte i druge taktičke podatke koje se prikazuju na lećama naočala.

Pristup kamerama

Ove naočale imaju pristup kamerama postavljenim s vanjske strane oklopnih vozila pa vod od šest vojnika, smještenih u stražnjem dijelu kakvog Bradleyja ili Strykera, može "vidjeti" kroz oklop i dobiti jasan uvid u ono što se događa oko njih.

Vojnici će tako moći vidjeti gdje se što nalazi iz sigurnosti svojih oklopnih vozila. A raspolaganje takvim informacijama, kažu u armiji, smanjit će broj američkih žrtava i općenito "drastično promijeniti način na koji djelujemo i povećati našu učinkovitost na bojnom polju".

IVAS naočale djeluju poput heads-up prikaza (HUD) kojima se koriste piloti borbenih zrakoplova. Baš kao i HUD-ovi, i IAVS naočale uključuju karte, video i noćni vid u vidnom polju vojnika koji ih nosi.

Od koncepta do stvarnosti: IVAS pomaže vojnicima od obuke do borbe
Od koncepta do stvarnosti: IVAS pomaže vojnicima od obuke do borbe

Vojnici od ranije imaju na raspolaganju takve podatke, ali IVAS im sada pruža trenutni pristup, što je posebno korisno tijekom borbe. Umjesto da kopaju po džepovima tražeći kartu, vojnici sad mogu brzo pozvati digitalnu kartu na IVAS-u, ne odvajajući pogled od mete.

Povezanost s mikro dronovima

IVAS koristi i termovizijski noćni vid kakav se inače montira na osobno oružje. Vojnik može usmjeriti oružje u željenom smjeru i proučiti situaciju s druge strane zaklona, pa čak i iza ugla, da se ne izlaže dodatnoj opasnosti. S ovim naočalama vojnici dobivaju pristup kamerama na mikro dronovima koji nadlijeću bojište. 

Najvažnije je da se vojnici ne moraju izlagati pogibelji i izlaziti iz vozila kako bi promotrili situaciju na terenu. IVAS se zbog toga jako svidio vojsci koja je od ministarstva zatražili da naruči prvih 40.000 primjeraka, vrijednih 1,1 milijardu dolara. To bi za početak trebalo biti dovoljno da se ovim naočalama opreme svi vojnici u prvim redovima.

IVAS vojnicima omogućava da vide i ono što se događa iza ugla
IVAS vojnicima omogućava da vide i ono što se događa iza ugla

Stvar je zapela u američkom Kongresu koji je traženi proračun smanjio za 20 posto. No, vojska ne popušta pa u hodu rješava probleme koji muče zakonodavce, javlja Jane’s.