Posjetitelji Ultre plaćat će beskontaktno Mifare narukvicama

Narukvice tvrtke ETRANET omogućiti će najbrže i najugodnije beskontaktno plaćanje za desetke tisuća posjetitelja glazbenog festivala Ultra Europe 2019

Bug.hr petak, 12. srpnja 2019. u 15:18

ETRANET Grupa, hrvatski specijalist na području elektroničkih transakcija, treću je godinu zaredom odabrana kao partner glazbenog festivala elektroničke glazbe Ultra Europe 2019 koji se i ove godine održava u Splitu. Etranet je za potrebe festivala isporučio 78.000 narukvica koje koriste tehnologiju MIFARE, a na festivalu će služiti kao preferirano sredstvo beskontaktnog plaćanja. Svaki posjetitelj Ultre će prilikom dolaska na festival zamijeniti svoju ulaznicu za vlastitu narukvicu, na koju može uplatiti sredstva putem top-up terminala, koristeći primjerice neku od bankovnih ili kreditnih kartica. Posjetitelj može prislanjanjem narukvice platiti sve proizvode i usluge dostupne tijekom trajanja festivala, bilo da je riječ o hrani, piću, festivalskoj odjeći ili suvenirima.

"Iznimno smo ponosni što je Ultra Europe ponovno prepoznala ETRANET Grupu kao pouzdanog partnera za tehnologiju MIFARE, koji može pripremiti i isporučiti velike količine festivalskih narukvica u kratkom roku, poštujući pri tom sve sigurnosne standarde te čuvajući u tajnosti dizajn narukvica kako bi se spriječili pokušaji kopiranja istih odnosno neovlaštenog ulaska na festival“, izjavio je Damir Lesničar, direktor ETRANET Grupe.

Naime, kao događaji s iznimno velikom frekvencijom ljudi te raznim nivoima pristupa sadržajima i dijelovima događanja, glazbeni festivali su iznimno zanimljiva meta za pokušaje krivotvorenja ulaznica odnosno propusnica. Stoga se organizatori festivala i srodnih velikih te posebno višednevnih događaja ubrzano udaljavaju od sigurnosnih mehanizama na papirnatim ulaznicama ka tehnologiji MIFARE. Osim sigurnosnog aspekta, MIFARE narukvice su u jedinstvenoj poziciji da na cjenovno učinkovit način posluže i kao sredstvo brzog beskontaktnog plaćanja na ovim visokofrekventnim događajima, uz minimalne logističke zahtjeve.

Primjer narukvice NXP MIFARE
Primjer narukvice NXP MIFARE

MIFARE je trgovačko ime tehnologije američke tvrtke NXP Semiconductors koja pokriva širok raspon contactless smart card i proximity card proizvoda, potpuno kompatibilnih s ISO/IEC 14443 Type A 13.56 MHz standardom. MIFARE proizvodi, bilo da je riječ o narukvicama ili klasičnim karticama, spadaju u grupu pametnih kartica koje ne zahtijevaju fizički kontakt sa čitačem, već se komunikacija odvija putem radio-signala (RFID) do maksimalnog dometa od 5 centimetara. Pored brze i pouzdane komunikacije, ovakve kartice podržavaju AES i DES/Triple-DES standarde enkripcije podataka.  Po podacima NXP Seminconductorsa, u svijetu je dosad prodano preko 10 milijardi MIFARE-kompatibilnih čipova odnosno 150 milijuna kompatibilnih čitača.