Samsungov 150-megapikselni senzor za Xiaomi, Oppo i Vivo

Samsung za kineske proizvođače pametnih telefona Xiaomi, Oppo i Vivo razvija 150-megapikselni senzor kamere koji će se temeljiti na Nonacell tehnologiji koju sadrži i Samsungov Galaxy S20 Ultra

Matija Pavlić srijeda, 18. ožujka 2020. u 07:30

U posljednje vrijeme među proizvođačima pametnih telefona razvilo se i nadmetanje što se tiče megapiksela u kamerama u čemu prednjače kineski proizvođači. Tako da su na tržištu dostupni pametni telefoni čije se kamere temelje na 40, 48, 64 ili pak 108-megapikselnim senzorima.

Iz tajvanskih izvora stiže vijest kako Samsung ide korak dalje te za tri kineska proizvođača (Xiaomi, Oppo i Vivo) sprema 150-megapikselni senzor kamere.

Spomenute kineske tvrtke prethodno su naručile 200-megapikselni senzor čiji je razvoj zapao u probleme te neće biti na vrijeme komercijaliziran (potrebno je određeno razdoblje redizajniranja) te će ga zamijeniti spomenuti 150-megapikselni senzor. Riječ je o senzoru od 1 inča koji se bazira na Nonacell tehnologiji koju sadrži i Samsungov Galaxy S20 Ultra.

Tehnologija omogućuje kombiniranje devet piksela u jedan pa 150-megapikselni senzor isporučuje 16,6-megapikselne fotografije. U izvješću se navodi kako ni novi 150-megapikselni senzori neće biti dostupni u velikim količinama te će biti namijenjeni samo mobilnim uređajima iz high-end segmenta.

Xiaomi bi ovaj senzor mogao upotrijebiti za svoje flagship uređaji koji će biti predstavljeni u četvrtom kvartalu godine, dok se uređaji tvrtki Oppo i Vivo koji sadrže ovaj senzor na tržištu očekuju u prvom kvartalu 2021. godine.