Zaustavljen Alphabetov projekt kontaktnih leća za dijabetičare

Kontaktne leće s ugrađenim senzorima glukoze trebale su biti razvijene u Alphabetovoj kompaniji Verily, no klinička testiranja su pokazala kako to nema smisla

Sandro Vrbanus utorak, 20. studenog 2018. u 06:00

Već nekoliko godina u javnosti su se s vremena na vrijeme pojavljivale informacije o Googleovim "pametnim kontaktnim lećama za dijabetičare". Ovaj je projekt po kreiranju krovne kompanije Alphabet došao pod njihovu kompaniju Verily gdje je u razvoju proveo posljednjih 2-3 godine. Ideja iza ovih kontaktnih leća bila je u njih ugraditi malene senzore koji bi bili u stanju mjeriti razinu glukoze u suzama, te tako omogućiti dijabetičarima lakšu, i stalnu, kontrolu razine glukoze u krvotoku – bez potrebe za vađenjem krvi.

Prije nešto više od dvije godine pojavile su se i prve informacije o tome kako mjerenje razine glukoze na ovaj način i nije sasvim idealno, a sada pak doznajemo i kako je vodstvo kompanije Verily odlučilo napustiti cijeli projekt. Klinička testiranja u koja je uloženo mnogo novca i vremena pokazala su kako očitanja razine glukoze iz suza nisu u dovoljno čvrstoj korelaciji s koncentracijama glukoze u krvi. Samim time kontaktne leće sa senzorima ne bi bile pouzdan medicinski mjerni uređaj.

Svi napori nisu urodili plodom, pa je projekt leća stavljen "na čekanje", a ljudi koji su na njemu radili bit će premješteni na projekte razvoja pametnih kontaktnih leća s drugim primjenama.