Telemach svojom optičkom mrežom pokriva 100 tisuća kućanstava u Hrvatskoj

U Telemachu žele svojim klijentima pružiti najbolje korisničko iskustvo, pružajući im najveću vrijednost za novac na hrvatskom tržištu

Bug.hr utorak, 14. lipnja 2022. u 16:45
Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha i Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemacha 📷 Bug.hr
Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha i Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemacha Bug.hr

Danas su Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha i Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku Telemacha, na druženju s predstavnicima medija iznijeli neke zanimljivosti o razvoju poslovanja i realizaciji projekata ove telekomunikacijske kompanije.

Milijardu i sedamsto milijuna kuna uloženo u optičke mreže

Nakon što je u ožujku 2020. godine United Grupa preuzela tadašnji Tele2, u studenom iste godine započele su prve aktivnosti Telemacha Hrvatske usmjerene na izgradnju fiksne mreže – osnivanjem novog odjela i zapošljavanjem prvog zaposlenika. Svega četiri mjeseca kasnije, u ožujku 2021. godine, Telemach Hrvatska dobio je prvog korisnika optičke fiksne mreže, dok danas optikom pokrivaju već 100 tisuća kućanstava u Hrvatskoj. Plane je da se do 2025. godine pokrije trećinu Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava.

Trenutno su 10 Giga optičkom mrežom pokriveni gotovo svi zagrebački kvartovi, Velika Gorica, optika se intenzivno uvodi u Splitu i Zadru, a uskoro stiže i u Osijek. Sve to rezultat je snažnog ulagačkog ciklusa Telemacha i United Grupe, od preko milijardu i sedamsto milijuna kuna kroz razdoblje od pet godina.

Ulagački ciklus Telemacha i United Grupe prekinuo je stagnaciju fiksne mreže u Hrvatskoj. Iako je indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI), objavljen krajem 2021. godine, Hrvatsku smjestio na 19. mjesto od 27 država članica, uz manji pomak u odnosu na godinu ranije, i dalje ima puno prostora za bolje pozicioniranje Hrvatske na europskoj digitalnoj karti, zbog čega je Telemach krenuo s uvođenjem najbrže optičke mreže u nas, a kažu čak i u Europi.

Najbrži

Ključan preduvjet za povećanje stope korištenja Interneta velikih brzina je osiguravanje pristupa brzoj optičkoj mreži po prihvatljivim uvjetima. Telemach danas donosi simetrične brzine i kapacitete i za kućanstva pa je ono što je bilo rezervirano isključivo za poslovne korisnike, danas dostupno svim korisnicima u raznim dijelovima Zagreba, Velike Gorice, Zadra, a uskoro i šire, po cijeni približnoj onoj koju su ranije plaćali za nekoliko puta manje internet brzine i kvalitetu na bakrenoj parici.

Vodeći ljudi Telemacha tvrde kako su njihovi optički paketi korisnicima dostupni po povoljnim uvjetima, a da su internetske brzine koje trenutačno omogućuje svojim korisnicima čak 20 puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, u najvećem paketu od 2 Gbps i do 40 puta veće, uz tehnološku predispoziciju da se dodatno značajno ubrza.

Uskoro cijela Hrvatska pokrivena s 5G

Članovi Uprave Telemach Hrvatska kažu da iz dana u dan povećavaju broj svojih korisnika te da su na dobrom putu ka zauzimanju drugog mjesta po veličini telekom operatora u Hrvatskoj.

Kažu da su oni operator smo koji ispunjava svoja obećanja i da su sve što su najavili i ispunili. Pod tim misle na projekate u fiksnoj i mobilnoj mreži i stvaranju najbrže mobilne mreže, te omogućavanje korisnicima surfanja najbržim Internetom u zemlji temeljenim na 10 Gbps mreži. Dodatno, korisnicima su ponudili TV uslugu EON, najbrže rastuću Pay-TV uslugu u zemlji. Tu je i nova 5G mreža koja dolazi kao rezultat modernizacije cjelokupne mobilne mreže kojom do početka srpnja planiraju pokriti sve veće hrvatske gradove i veća turistička središta diljem Hrvatske.