CityHawk H2 – leteći automobil na vodik

Izraelski startup Urban Aeronautics najavio je da počinje s projektom razvoja letećeg automobila za duža putovanja bez emisija štetnih plinova i s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. lipnja 2020. u 07:00

Tek što je Kitty Hawk odustao od jednog koncepta "letećeg automobila", javio se izraelski startup Urban Aeronautics koji najavljuje početak rada na jednom takvom vozilu. Leteći automobil s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL), CityHawk, ova je kompanija već počela razvijati, no sada najavljuju njegovu "uzbudljiviju" inačicu pogonjenu vodikom.

CityHawk H2 bit će razvijen u suradnji s kompanijom HyPoint koja razvija vodikove gorive ćelije hlađene zrakom. Samim time, CityHawk bi trebao biti električni leteći automobil, no većeg doleta s jednim punjenjem ćelija nego što bi to mogao biti s klasičnim litij-ionskim baterijama.

Pogon na dva velika propelera

Gledan sprijeda ili s boka CityHawk naliči kakvom retro-futurističkom vozilu, primjerice DeLoreanu iz Povratka u budućnost. U kabinu može smjestiti šestero ljudi, a veličinom ne odudara od kakvog većeg SUV-a kakve danas viđamo na cestama. No, pogled odozgora otkriva da nije riječ o klasičnom vozilu – dva velika dvostruka propelera u prednjem i stražnjem dijelu vozila tu su da ovaj putnički dron podignu u zrak. Tako ovaj automobil dobiva mogućnost leta poput multirotorskog drona.

Izraelci navode da bi najviša brzina leta trebala biti 270 km/h, a uz maksimalnih 760 kilograma tereta doseg bi mu s jednim punjenjem vodika bio 150 kilometara. Za polijetanje i slijetanje treba mu 3x8 metara prostora. Kao osnovne namjene ovog vozila predviđaju luksuzna privatna brza putovanja, prijevoz putnika zračnim taksijima, ili dodatak letećoj floti hitnih službi za brzi prijevoz spasilaca i medicinskog osoblja do mjesta nesreće.