Dobri rezultati PC tržišta u trećem kvartalu, porast kakav nije zabilježen još od 2012. godine

Prema novim podacima tvrtke Canalys, PC tržište je u trećem kvartalu ostvarilo velik uspjeh što se tiče isporuka računala, no on će biti kratkog vijeka

Matija Pavlić nedjelja, 13. listopada 2019. u 07:00

Prema posljednjim podacima tvrtke Canalys, PC tržište u trećem kvartalu bilježi uspjeh. Isporuke na PC tržištu koje uključuju desktop računala, prijenosna računala i radne stanice dosegle su brojku od 70,9 milijuna primjeraka.

Riječ je o prvom značajnijem rastu tržišta još od jeseni 2012. godine, a zabilježen je rast od 4,7% na godišnjoj razini. Ipak ako je vjerovati predviđanjima riječ je o kratkotrajnom trendu.

U skorašnje vrijeme naime očekuju se prve negativne posljedice trgovinskog rata između SAD-a te Kine (što uključuje poreze na robu uvezenu iz Kine koji u SAD-u stupaju na snagu u prosincu). Spomenutom razlogu valja pridodati i dugotrajan Intelov problem čija proizvodnja 14-nanometarskih čipova nikako ne uspijeva popratiti pojačanu potražnju.

Oko 75% cjelokupnog PC tržišta nalazi se u rukama tvrtki Lenovo, Hewlett-Packard, Dell, Apple i Acer (sve navedene tvrtke bilježe rast na godišnjoj razini). Vodeći proizvođač je tvrtka Lenovo s 17,3 milijuna isporučenih računala, slijedi tvrtka Hewlett-Packard s 16,7 milijuna isporučenih računala, dok se na trećem mjestu nalazi Dell s 12,1 milijuna isporučenih računala. Apple i Acer se nalaze na četvrtom odnosno petom mjestu.

Najveći rast PC tržišta zabilježen je u SAD-u i Japanu. U posljednjoj navedenoj zemlji primjerice za rast je zaslužan proces prelaska s Windows 7 sustava na modernije inačice Windowsa. Što se tiče Europe, tu je zabilježena stagnacija unatoč rastu u isporukama od 2% na godišnjoj razini.