Feeder - zgodno napravljeni besplatan mobilni čitač sindiciranog sadržaja

Riječ je o sasvim besplatnom čitaču RSS sadržaja namijenjenom Android pametnim telefonima koji se, prije svega, ističe funkcionalnim minimalizmom, jednostavnim sučeljem i činjenicom da svoj posao odrađuje onako kako bi se to moglo i očekivati…

Matija Gračanin utorak, 4. travnja 2023. u 05:30
OSNOVNI PODACI
Naziv Feeder 
Namjena Lijepo napravljen čitač RSS-a
Android Play Store / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

Aplikacije koje se specijaliziraju za prikupljanje i prezentiranje sadržaja koji se obično distribuira putem RSS kanala nerijetko nude daleko više mogućnosti nego što većina zapravo želi, a da se ni ne spominje činjenica da nerijetko prate svoje korisnike te da se, u najmanju ruku, obično mora otvoriti korisnički račun kako bi se ta aplikacija koristila.

S druge strane, Feeder se nameće kao idealno rješenje za sve one koji samo žele imati funkcionalan mobilni RSS čitač bez pretjerane dodatne opreme. Štoviše, aplikacija je posve besplatna i ne prikazuje oglase, a ipak se može pohvaliti onim značajkama zbog kojih je užitak čitanja sindiciranog sadržaja na smartfonu odličan.

Aplikacija inicijalno ne izgleda pretjerano moćno, no čim se doda prvi RSS kanal (mora se unijeti poveznica) ili se uveze popis RSS kanala kroz OPML liste (kasnije je dodane kanale moguće i izvoziti), stvari će početi izgledati bitno drugačije. Feeder omogućava izvanmrežno čitanje sadržaja, notifikacije, tu je i podrška za optimizaciju utroška baterije, a sadržaj dodanih kanala bit će ažuriran u pozadini (moguće je definirati kojom će se dinamikom sadržaj osvježavati) do će se dodani RSS kanali grupirati tagovima.

U svakom je trenutku moguće preuzimati čitav sadržaj za čitanje kao i otvoriti izvornu poveznicu u zadanom web pregledniku, a aplikacija se može pohvaliti i prilično zgodnim sučeljem; tu je i tamna tema, mogućnost podešavanje veličine slova, kao i kako će biti prikazan RSS sadržaj u sučelju. Bilo kako bilo, svi oni koji traže kompaktnog, no moćnog mobilnog čitača RSS-a koji ne stoji ni lipe, upravo su ga pronašli.