Image Toolbox - aplikacija otvorenog koda s mnoštvom alata za rad sa slikama

Riječ je o sučeljem zgodno napravljenoj aplikaciji otvorenog koda koja okuplja čitav niz raznovrsnih i često korisnih alata za obradi ili procesiranje fotografija izravno na svojem pametnom telefonu. Oni koji često moraju obrađivati slike na svojem smartfonu, ovu bi aplikaciju trebali svakako probati…

Matija Gračanin ponedjeljak, 11. prosinca 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Image Toolbox 
Namjena Nudi niz alata za rad sa slikama
Android Google Play / F-Droid
iOS Nema
Cijena Beplatan

Image Toolbox, baš kao što se već iz samoga naziva može zaključiti, aplikacije je koja nudi čitav niz raznovrsnih alata koji će poslužiti za obradu fotografija. Otvorenog je koda što znači da za nju nije potrebno izdvojiti niti centa, a istodobno nudi vizualno zgodno osmišljeno sučelje te doista neke vrlo korisne alate.

Alati i njegove funkcionalnosti su podijeljene u tri kategorije i to Edit, Create i Tools. U svakoj se nalazi šačica alata, a već je tu jasno da je moguće obrađivati samo jednu sliku ili njih više (podržava slijednu obradu). Tako je slike moguće uređivati koristeći neke klasične alate; izrezivati ih, mijenjati im veličinu i konvertirati ih u drugi format.

Tu je i mogućnost primjene više od 45 raznovrsnih filtara, opcija crtanja i anotacija slika, mogućnost uklanjanja pozadine, spajanje više slika u jednu, a tu je čak i mogućnost šifriranja i dešifriranja slika ako ih se želi poslati drugima zaštićene od nepoželjnika.

Konačno, tu su i neki potencijalno korisni alati kao što je alat za selekciju određene boje piksela na slici, mogućnost vizualne usporedbe slika, alat za rad s dokumentima u PDF-u, generiranje palete boja ili uklanjanje EXIF informacija iz slika (te je informacije moguće i uređivati).

Naravno, stvarčica i drugih detalja ima još, izvedba ugrađenih alata je solidna premda mjesta za poboljšanja svakako ima, a kako je riječ o aplikaciji otvorenog koda, nema reklama niti se za nju na bilo koji način mora plaćati. U svakom slučaju, korisno.