K-9 Mail - jedan od najpoznatijih mobilnih klijenata e-pošte otvorenog koda

Premda su joj predviđali izumiranje, elektronička pošta i dalje ostaje jednim od primarnih načina komunikacije, a to znači da još uvijek postoji potreba za klijentima koji omogućavaju jednostavan rad s e-poštom. Ovo je jedan od najpoznatijih mobilnih klijenata e-pošte otvorenog koda…

Matija Gračanin četvrtak, 24. kolovoza 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv K-9 Mail 
Namjena Mobilni klijent e-pošte otvorenog koda
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Postoji čitav niz raznovrsnih mobilnih klijenata e-pošte, od onih koji se povezuju s određenim uslugama e-pošte, pa sve do univerzalnih baš kao što je K-9 Mail. Riječ je o klijentu otvorenog koda koji je tijekom vremena stekao niz poklonika čemu svjedoči i brojka od više od pet milijuna instalacija na Android telefona.

Premda se možda ne može izravno uspoređivati s nekim drugim mobilnim klijentima e-pošte, pogotovo kada bi ga se uspoređivali sam po kriteriju dostupnih značajki, to ne znači da nema što ponuditi. Uz elegantno i vrlo jednostavno sučelje (podržava i tamnu temu te je dobro optimiziran za rad na tabletima), tu su i brojne druge stvarčice zbog kojih ga mnogi favoriziraju kao primarnog mobilnog klijenta e-pošte.

Kako je riječ o univerzalnom klijentu, podržava poznate servise kao što su Gmail, Yahoo ili Outlook, ali relativno je lako dodati i bilo koji drugi račun e-pošte uz podršku za IMAP i POP3. Slično kao i drugi moderni klijenti, ističe se unificiranim dolaznim pretincem e-pošte što znači da će se poruke sa svih dodanih računa moći pregledavati na istom mjestu.

Upravljanje porukama je jednostavno (tu pomažu i geste), u ponudi je i jednostavan widget, a nekima će sigurno zanimljiva biti i činjenica da podržava PGP s time da za to valja instalirati dodatnu aplikaciju, OpenKeychain. Bilo kako bilo, svi oni koji traže besplatan klijent e-pošte s naglaskom na činjenicu da mora biti otvorenog koda, trebali bi vidjeti što im K-9 Mail može ponuditi.