Kodi, kultni multimedijski centar koji koristimo već skoro dva desetljeća, odličan je i za smartfone

Ovaj se višeplatformski multimedijski centar otvorenog koda tijekom godina nametnuo kao najpopularnije rješenje toga tipa, pa ne samo da ga mnogi odabiru kao primarno rješenje za upravljanje kućnom multimedijom, nego ga mnogi izabiru za istu namjenu na svojem smartfonu ili uređajima pogonjenima Android OS-om…

Matija Gračanin četvrtak, 24. rujna 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Kodi
Namjena Multimedijski centar
Android Google Play
iOS Download
Cijena Besplatan

Svatko tko je jednom okusio sve ono što Kodi može i podesio ga tako da se kroz njega konzumira sva dostupna multimedija te zatim otkrio ogroman broj proširenja s kojima se ponuda sadržaja unutar Kodija povećava gotovo do nezamislive razine, nesumnjivo se njime posve oduševio. Nema što, Kodi je dosta ultimativno rješenje otvorenog koda za upravljanje i konzumiranje multimedije gotovo posvuda.

Doduše, na umu valja imati da sam Kodi ne nudi multimedijalni sadržaj, nego je riječ o svojevrsnoj platformi koja nudi sve što je potrebno kako bi se sadržaj, bilo da je on pohranjen lokalno ili se nalazi negdje na nekom poslužitelju ili je dostupan putem proširenja, konzumirao. Istina, potrebno je uloži nešto vremena u njegovo podešavanje, ali kad se to učini – uživanje u multimediji bit će zajamčeno.

Srećom, na Internetu je dostupan čitav niz vodiča i uputa kako Kodi najbolje podesiti za uživanje u multimediji, kako pronaći i instalirati zanimljiva proširenja s kojima se dobiva mogućnost gledanja zbilja raznovrsnog sadržaja te druge sitnice. Kako je Kodi višeplatformsko rješenje, postoje i inačice namijenjene uređajima s Android OS-om, a tu je i verzija za iOS. No, da bi se potonja koristila, uređaj mora biti jailbreakan.

Osim toga, na umu valja imati i da dio sadržaja kojima se može pristupiti putem proširenja nije legalan, a upravo to naglašavaju i sami autori Kodija jasno dajući do znanja kako je Kodi samo platforma za konzumiranje multimedije i kako ne odobravaju niti potiču kršenje autorski prava.