Pl@ntNet – mobilni botaničar za identifikaciju biljaka na temelju njihove fotografije

Svi oni koji muku muče s prepoznavanjem biljaka uz ovu će se aplikaciju pretvoriti u pravoga znalca. Naime, Pl@ntNet će mobilni telefon pretvoriti u mobilnog botaničara koji će u tren oka prepoznati o kojoj je biljci riječ samo na temelju njezine fotografije…

Matija Gračanin utorak, 13. srpnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Pl@ntNet 
Namjena Identifikacija biljaka na temelju fotografije
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Pl@ntNet je relativno popularna aplikacija koja omogućuje raspoznavanje biljaka i to tako da ih se jednostavno fotografira pametnim telefonom, a budući da je riječ o laičko-znanstvenom projektu, sve biljke koje će biti fotografirane analizirat će znanstvenici diljem svijeta kako bi se u konačnici bolje razumio razvoj biljne bioraznolikosti i kako bi ih se bolje zaštitilo           .

Aplikacija je na temelju fotografije u stanju identificirati velik broj vrsta biljaka i to one koje se mogu naći u divljini (cvjetnice, stabla, trave, četinjače, paprati, kaktuse) te kultivirane biljke premda joj to nije cilj – poželjno ju je koristiti upravo za prepoznavanje biljaka u divljini ako se želi doprinijeti samome projektu.

 

Preciznije, u stanju je prepoznati oko 20 tisuća vrsta, no cilj aplikacije i projekta je prepoznati oko 360 tisuća vrsta biljaka koliko ih ima na Zemlji. Rezultati prepoznavanja biljaka su prilično dobro, a kao i kod sličnih projekata, čim se više vizualnih podataka o traženoj biljci pruži tim će raspoznavanje biti preciznije.

Samu je aplikaciju prilično jednostavno koristiti, a nudi i neke zgodne mogućnosti kao što je,  primjerice, mogućnost filtriranja identificiranih vrsta biljaka po obitelji i rodu. Posebno je pohvalno i to što je aplikacija posve besplatna.