Seeneva - sve što je potrebno za pametno čitanje e-stripova na smartfonu

Potpuno besplatna aplikacija otvorenog koda namijenjena čitanju stripova na pametnim telefonima s Androidom koja se od konkurencije ističe algoritmom strojnog učenja koji može detektirati balončiće u stripovima i tako olakšati čitanje i na malim zaslonima….

Matija Gračanin srijeda, 9. lipnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Seeneva 
Namjena Aplikacija za čitanje e-stripova
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Aplikacije koje omogućuju čitanje e-stripova na pametnim telefonima s podrškom za one popularne formate (CBZ, CBR i PDF) ima i više nego dovoljno, a na prvi se pogled može činiti da je c samo još jedan u nizu takvih čitača. Međutim, ova se aplikacija nameće kao jedno od ponajboljih i najzanimljivijih rješenja za čitanje stripova.

Naime, Seeneva se oslanja na strojno učenje i vlastiti model koji u stanju u otvorenim e-stripovima detektirati one prepoznatljive stripovske balončiće kako bi samo čitanje stripova bilo lakše i omogućio da se povećaju upravo ti dijelovi stripa i dodatno se olakša navigacija po stranicama. Međutim, Seeneva sa zanimljivim mogućnostima tu ne staje.

Nudi i podršku za OCR i TTX što znači da je u stanju izvući samo tekst iz balončića, a onda ih i naglas pročitati čime se Seeneva zapravo pretvara u glasovni čitač e-stripova. Osim toga, uz podršku za standardne formate stripova, nudi i neke dodatne podrške kao što je opcije pregledavanja ComicRackovih metapodataka.

Da bi čitava stvar bila još bolja, Seeneva je aplikacija otvorenog koda pa je se može koristiti i besplatno, a posebno je zgodno i to što ne prikazuje ni oglase. Dostupna je samo za pametne telefone s Androidom, s time da je podržava inačica to OS-a od verzije 4.1 naviše, a valja istaknuti i da za rad nije potrebna internetska veza (prepoznavanje balončića kao i duge pametne mogućnosti se odvijaju lokalno na smartfonu).