Zoom Earth - prikaz vremenskih uvjeta na interaktivnoj mapi gotovo u stvarnom vremenu

Za razliku od većine aplikacija za prognozi vremena kod koji su prikazi vremenskih uvjeta na radaru samo jedan dio onoga što nude, ova se aplikacija usredotočuje upravo na to nudeći interaktivni prikaz trenutačnih vremenskih uvjeta za praktično bilo koju lokaciju na svijetu…

Matija Gračanin srijeda, 6. prosinca 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Zoom Earth 
Namjena Prikaz vremenskih radara i mapa
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Beplatan

Zoom Earth definitivno nije klasična aplikacija za prognozu vremena i suštini se specijalizira za prikaz aktualnih vremenskih uvjeta na interaktivnoj mapi s opcijom uključivanja ili isključivanja dodatnih slojeva uz koje se dobivaju i različite informacije.

Tako je moguće uključiti prikaz klasičnog radara, zatim animaciju smjera vjetra, izvore topline, prikaz aktivnih požara, kao i sustava oluja. Doduše, ključna mogućnost Zoom Eartha je dostupnost više radara, pa je tako tu satelitski prikaz, klasičnih prikaz radara, zatim pregleda padalina, prognoza kretanja smjera vjetra, temperature, vlage i pritiska zraka.

Pritom je važno znati da se satelitski prikaz ažurira svakih deset minuta te se oslanja na geostacionarne satelite NOAA GOES i JMA Jimawari, dok se slike koje se preuzimaju s EUMETSAT Meteosata ažuriraju svakih 15 minuta. Mape za samu prognozu vremena se ažuriraju svakih šest sati s podacima poznatih modela ICON i GFS, dok se na radaru prikaz padalina (kiša i snijeg) prikazuje u stvarnom vremenu (kao izvor podataka koristi RainViewer).

Osim toga, moguće je kretati se kroz vrijeme te pratiti promjene na mapi i to do dva dana unaprijed i dva tjedna unazad. Dakako, tu su i neke druge mogućnosti i detalji, pa se Zoom Earth nameće kao odlična aplikacija za prikaz aktualnih vremenskih uvjeta te opću prognozu vremena koja se može koristiti sasvim besplatno.