Apple Watch se približava desetom rođendanu pa se priprema velika nadogradnja

Ove jeseni Apple planira značajne promjene na modelima Series što uključujući veće zaslone. Uređaj će također biti tanji, iako sam dizajn vjerojatno neće izgledati mnogo drugačije.

Ivan Podnar ponedjeljak, 8. srpnja 2024. u 12:11

Obje verzije Series 10, s kodnim imenima N217 i N218, dobit će veće zaslone, javlja Mark Gurman. Ta promjena znači da će kupci Series 10 modela moći odabrati zaslon koji je otprilike velik kao onaj na Apple Watch Ultra. Sam Ultra, međutim, neće doživjeti veliku promjenu dizajna jer trenutni dizajn datira tek iz 2022. godine.

Novi čip i novo brendiranje

Ispod haube dolaze i druga poboljšanja. I Series 10 i novi Ultra 3 dobit će novi čip, što može značiti da će ga eventualno pokretati neka verzija Apple Intelligence. Za sada, ta usluga dolazi samo na iPhone, iPad i Mac. Kasnije će doći na Vision Pro, ali nema službenih najava i planova da se cijela inicijativa, u potpunosti, dovede na sat.

Mark Gurman, Bloomberg 📷 Izvor: screenshot, Bloomerb video
Mark Gurman, Bloomberg Izvor: screenshot, Bloomerb video

Još uvijek nije jasno hoće li Apple brandirati predstojeće satove kao jubilarni model ili će pričekati do sljedeće godine. S obzirom na to da je Apple Watch najavljen 2014. godine, ali nije pušten u prodaju do 2015., tvrtka bi mogla isticati obljetnicu ove godine ili imati pompoznije lansiranje 2025. godine.

Praćenje hipertenzije i apneje

Najviše se očekuje kada će Apple dodati dugo očekivana poboljšanja na zdravstvene alate u svojim satovima. Tvrtka razvija tehnologiju za otkrivanje visokog krvnog tlaka i apneje u snu koja je trebala biti puštena ove godine. No, glasine su da to ne teče glatko, kako je obaviješten Gurman. Tehnologija koja mjeri visoki krvni tlak, ili hipertenziju, nije bila pouzdana koliko se nadalo tijekom testiranja. Čak i kada se ta opcija lansira, neće biti zamjena za tlakomjer i utvrdit će samo osnovnu liniju i pratiti je li krvni tlak relativno visok.

Druga funkcionalnost, otkrivanje apneje u snu, suočava se s još većim izazovima. Uz tehničke probleme tu je i pravni spor s tvrtkom Masimo oko korištenja specifične tehnologije. Apple će ili sam riješiti taj problem do rujna ili pronaći način da ga pravno zaobiđe. Dugoročniji cilj je uvesti praćenje glukoze u Apple Watch. To je u razvoju već oko desetljeća, a tvrtka je postigla značajne prekretnice u tom radu, kaže Gurman.

3D printanja kućišta

Apple također razmatra neke promjene u proizvodnji. Nastavlja testirati i raspravljati o ideji 3D printanja kućišta za neke modele Apple Watcha. To bi moglo ubrzati proizvodnju i potencijalno pomoći okolišu da se koristi manje materijala.

Tvrtka također radi na novoj verziji svog jeftinijeg modela Apple Watch SE, koji je posljednji put ažuriran 2022. godine. Jedna ideja je zamjena aluminijskog kućišta krutom plastikom. Možda žele sniziti cijenu i tako se bolje natjecati sa Samsungovim najjeftinijim satom, Galaxy Watch FE od 199 dolara jer najniža cijena za SE je 249 dolara.