Obaranje dronova – kako to rade Amerikanci

Američka ratna mornarica kaže kako je u Perzijskom zaljevu oborila dva iranska drona. Ovo je tehnologija koju koriste na svojim borbenim brodovima

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. srpnja 2019. u 00:18

Proteklih dana iz Američke ratne mornarice izvijestili su kako je u Perzijskom zaljevu, točnije u Hormuškom tjesnacu, njihova flota oborila prvo jednu, pa možda i drugu iransku bespilotnu letjelicu koje su se našle u blizini njihovog borbenog broda. Iran je ove informacije demantirao. Bez pretjeranog uplitanja u geopolitičke i strateške detalje, pogledajmo koju tehnologiju mornarica SAD-a koristi kako bi s neba obarala neprijateljske dronove.

Na jurišnom brodu USS Boxer, za koji se govori da je oborio najmanje jedan neprijateljski dron nalazi se sustav upravo za te svrhe, Light Marine Air Defense Integrated System (LMADIS). Riječ je o moćnom jammeru signala koji radi na principu ometanja komunikacije između operatera i bespilotne letjelice, te posljedičnom obaranju drona s neba.

Kako radi LMADIS

LMADIS se obično postavlja na dva borbena vozila Polaris MRZR-4. Jedno se koristi kao zapovjedno, a drugo kao napadno. Sustav uključuje sofisticirani radar za skeniranje neba, kameru za noćno i dnevno snimanje, antene za detekciju dronova (SkyView), te u konačnici sam ometač signala (Sierra Nevada MODi RF jammer).

Osim elektroničkog, LMADIS ima i kinetički način obaranja dronova – 7,62 milimetarsku strojnicu. Plan je, s napretkom tehnologije, na njega dodati i laserski sustav za obaranje dronova.

LMADIS jammer postavljen na Polarisov "buggy"
LMADIS jammer postavljen na Polarisov "buggy"

Jednom kada radar otkrije dron u blizini, antene moraju potvrditi da se njime upravlja na daljinu, radijskim frekvencijama koje se mogu otkriti. Za dodatnu potvrdu prisutnosti letjelice koristi se kamera, a ako se utvrdi da je zaista riječ o neprijateljskoj letjelici pokreće se jammer. On ometa signal na detektiranoj frekvenciji i onemogućava daljnju komunikaciju s dronom. Gubitkom komunikacije dron ostaje bez kontrole i pada.

U slučajevima koji su se dogodili ovih dana iranske su letjelice s fiksnim krilima (navodno iz serije Mohajer), prema tvrdnjama Ratne mornarice SAD-a, bile na udaljenosti manjoj od 300 metara od broda USS Boxer, što je procijenjeno kao opasno. Aktiviran je LMADIS, i najmanje jedan dron je, kažu, uspješno oboren ometanjem signala. Za drugoga su uvjereni da su ga uspjeli jammati, ali nisu vidjeli trenutak kada je pao u more. LMADIS se u posjedu mornarice nalazi od početka ove godine.

Iranski dron serije Mohajer kakav je vjerojatno oboren
Iranski dron serije Mohajer kakav je vjerojatno oboren