IRIM-ove robotičarke nagrađene na svjetskom natjecanju u Kini

Dva tima djevojaka iz Centra tehničke kulture Osijek – ZTK Grada Osijeka i OŠ Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova na svjetskom sudjelovala na svjetskom natjecanju WARC

Sandro Vrbanus nedjelja, 18. kolovoza 2019. u 16:34

WARC (World Adolescent Robotics Competition) je festival mladih robotičara iz cijelog svijeta koji pokazuju svoje talente i vještine u programiranju i robotici kroz nekoliko kategorija. WARC ovim natjecanjem želi podići svijest o STEM području kod djece i mladih te ih inspirirati da razvijaju vještine koje će im pomoći u suočavanju s izazovima koje donosi budućnost. Natjecanje je prvi puta organizirano 2015. godine kao dio Svjetske robotičke konferencije, a u narednim godinama je postao samostalni događaj koji okuplja više od 400 učenika i njihovih mentora iz više od 20 zemalja.

Ove godine natjecanje se održalo od 12. do 16. kolovoza u kineskom Chongqingu. Udruga IRIM (Croatian Makers), kao organizator hrvatske inačice MakeX naprednog robotičkog natjecanja je dobio mogućnost pozvati dva tima iz Hrvatske na natjecanje u kategoriji MakeX Challenge Courageous Travelers.

Dva hrvatska ženska tima

Navedene dvije ekipe iz naše zemlje činile su ovoga puta isključivo djevojčice – predstavnice Centra tehničke kulture Osijek – ZTK Grada Osijeka i Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova.

Kao što je već postao običaj kada naši predstavnici otputuju na neko svjetsko natjecanje, i ovoga su puta osvojili nagrade. Tim CTK Osijek – ZTK Osijek koji čine Nika i Jona Važić uz mentora Tomislava Pandurića, najbolje su plasirani međunarodni tim na natjecanju i dobitnice su posebne nagrade. Osvojile su "Best modification award", priznanje koje se dodjeljuje timu s najboljim inženjerskim modifikacijama za poboljšanje mogućnosti robota.

 

WARC - nagrada za hrvatske robotičarke! Ekipa CTK Osijek - ZTK Osijek (Nika i Jona Važić uz mentora Tomislava...

Posted by IRIM - Croatian Makers on Thursday, August 15, 2019