ASRock X399 Fatal1ty Professional - Povoljnije do Threadrippera?

Osim Asusove super skupe i super moćne ploče Zenith Extreme koju je sâm AMD poslao za testiranje Threadrippera, na test nam je stigla i jedna jeftinija ASRockova. Pogledajmo što može

Denis Arunović subota, 28. listopada 2017. u 14:00
SPECIFIKACIJE
Čipset AMD X399
Socket TR4
Memorija 8x DDR4, do 3.600 MHz, maks. 128 GB
PCIe konektori CPU - 4x PCIe 3.0 x16 (x16/x8/x16/x8)
AMD X399 - 1x PCIe 2.0 x1 
SATA / M.2 / U.2 8x SATA, RAID 0, 1, 10
3x M.2 do 2280 NVMe/SATA
1x U.2
Mreža 2x Intel I211-AT 1GbE
Aquantia AQC107 10GbE
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2
Audio Realteak ALC1220
TI NE5532 OP-AMP
Stražnji konektori 1x PS/2 combo
3x LAN RJ-45
2x USB 3.1 Gen2 A+C
8x USB 3.1 Gen1
1x S/PDIF out
5x audio
WiFi antene
BIOS Flashback tipka

U kutiji se isporučuje solidna količina dodatne opreme u koju se ubrajaju tri SLI mostića (dvostruki HB, trostruki i četverostruki), antene za integriranu WiFi karticu, četiri SATA kabela i zaštitna pločica za konektore. Sama je ploča u standardnoj ASRockovoj maniri položena u kalup od spužve i za njega fiksirana plastičnim vezicama.

Ploču kada je isključena krasi vrlo ujednačen izgled kojim prevladavaju crna i titanski siva boja. Nakon što je uključena, pojavljuju se ledice kojima je osvjetljen hladnjak. Ledice su standardno crvene, no moguće im je softverski podesiti boju te ju sinkronizirati s bojom led trake priključene na dva dostupna konektora. Na donjem rubu ploča ima i dijagnostički ekran koji također svijetli, no nakon bootanja u Windowse on se automatski isključuje.

Dodatno napajanje procesora izvedeno je preko EPS konektora i sekundarnog 4-pinskog konektora prikazanog na slici. Razlog za to je vjerojatno povećanje kompatibilnosti s starijim napajanjima
Dodatno napajanje procesora izvedeno je preko EPS konektora i sekundarnog 4-pinskog konektora prikazanog na slici. Razlog za to je vjerojatno povećanje kompatibilnosti s starijim napajanjima

S obzirom na velike energetske zahtjeve Threadrippera, prva bitna stvar kod procjene mogućnosti ploče jest hlađenje VRM-ova te mogućnosti dodatnog napajanja. Fatal1ty se oslanja na pasivne hladnjake solidnih dimenzija koji su povezani toplovodnom cijevi. Napajanje je pak osigurano preko EPS i jednog 4-pinskog konektora što na prvi pogled baš i ne ulijeva povjerenje. Ploča također ima 6-pinski PCIe konektor namijenjen dodatnom napajanju PCIe konektora. S obzirom da je dodatno napajanje utora potrebno isključivo u slučaju korištenja više grafičkih kartica koje i sami traže dodatno napajanje, odabir ovakvog konektora je loš izbor. Molex ili SATA konektor tu bi bili prikladniji.

Mreže ne manjka

Ploča ima četiri ojačana PCIe x16 konektora za grafičke kartice u maksimalnoj konfiguraciji 16/8/16/8 te jedan PCIe x1 2.0 utor spojen na čipset. Prostor između donja dva utora iskorišten je za postavljanje M.2 konektora (jedan iza drugog), dok je treći M.2 konektor smješten u prazninu iznad. Ovo nije idealno rješenje, no u varijanti s korištenjem do dvije grafičke kartice biti će sasvim ok. U donjem desnom kutu ploče nalazi se led dijagnostika, tipka za resetiranje UEFI-ja te dvije veće tipke za uključivanje i resetiranje računala. Desni rub ploče ima osam zakrenutih SATA konektora i jedan U.2 konektor. Od internih USB konektora imamo par USB-a 3.1 Gen1 i par USB-a 2.0. USB 3.1 Gen2 konektora nema što je šteta, no u praksi nije velik problem budući da nema baš ni puno kućišta s ovakvim konektorima.

ASRock je malo pretjerao s ugradnjom mrežnih kontrolera, a istovremeno su s obzirom na cijenu ploče zanemarene druge značajke
ASRock je malo pretjerao s ugradnjom mrežnih kontrolera, a istovremeno su s obzirom na cijenu ploče zanemarene druge značajke

Pravo iznenađenje čeka nas na stražnjem dijelu ploče jer X399 Fatal1ty nudi ne jedan, ne dva, već tri mrežna konektora plus 802.11ac WiFi. Dva su mrežna konektor standardna gigabitna (Intel čip) dok je treći 10-gigabitni Aquantijin. Dodavanje 10-gigabitnog čipa treba pohvaliti jer je zgodna opcija za korisnike koji baš žele u kući ili na poslu složiti 10-gigabitnu mrežu. Dodavanje sekundarnog Intelovog PHY-a nam baš nije jasno. Naime, premda se na web ASRocka spominje mogućnost teaminga odnosno da se dva kontrolera ponašaju kao jedno sučelje, ova opcija nije podržana na Windowsima 10.

Za razliku od mnogih drugih ploča koje su jako rasvijetljene ledicama, ova ASRockova ima ih samo oko hladnjaka čipseta
Za razliku od mnogih drugih ploča koje su jako rasvijetljene ledicama, ova ASRockova ima ih samo oko hladnjaka čipseta

Ostatak ponude konektora čini osam USB-a 3.1 Gen1, dva USB-a 3.1 Gen2. Tu su analogni i digitalni audio temeljen na modernom ALC1120 čipu koji je kombiniran s TI-jevim pojačalom za slušalice i neimenovanim DAC-om. Audio sklopovlje prekriveno je plastičnim oklopom, a dodatno unaprijeđeno s Sound Blaster Cinema 3 softverom.

Tu je također i PS/2 combo konektor koji valja služi za popunjavanje prostora jer nitko više ne rabi PS/2 tipkovnice ili miševe, pogotovo ne korisnici koji kupuju Threadripper. Kraj njega je tipka BIOS flashback koja omogućava nadogradnju UEFI-ja preko USB memorije bez ikakvih dodatnih alata, pa čak i bez ugradnje procesora, memorije ili neke druge komponente u ploču.

Grije, ali radi

Ploču smo isprobali s Threadripperom 1950X, dakle snažnijim modelom s 16 jezgri. Zanimalo nas je da li ćemo moći postići jednake rezultate overklokiranja kao s osjetno skupljom Asusovom pločom te kakve će biti temperature VRM-ova budući da se ASRockica oslanja isključivo na pasivno hlađenje.

Začudo, s postizanjem posve jednake frekvencije od 3,9 GHz kao na Asusovoj ploči nije bilo problema. Štoviše, konfiguracija BIOS-a bila je čak i jednostavnija. Kompleksne opcije ASRock ima skrivene duboko po izbornicima, no zanimljivo je da nigdje nismo uspjeli naći opciju za odabir NUMA ili UMA arhitekture, pa je odabir konfiguracije memorije potrebno izvoditi u Windowsima uz pomoć Ryzen Master alata.

Dodatno 6-pinsko napajanje za PCIe utore biti će nužno kod korištenja većeg broja grafičkih kartica. U pozadini vidimo led dijagnostiku i tipke za uključivanje i resetiranje računala
Dodatno 6-pinsko napajanje za PCIe utore biti će nužno kod korištenja većeg broja grafičkih kartica. U pozadini vidimo led dijagnostiku i tipke za uključivanje i resetiranje računala

Na standardnim taktovima i naponu VRM-ovi ploče zagrijavali su se do temperature od 83 stupnjeva pod opterećenjem. To je ekvivalentno vrijednosti na Asusovoj ploči kada je overklokirana. Kada smo ASRockicu overklokirali, temperature su do 106 stupnjeva u pojedinim trenucima, s prosjekom na 95 stupnjeva. Istovremeno nismo imali nikakvih problema sa stabilnosti računala ili stabilnosti radnih taktova jezgri procesora. Potrošnja kompletne konfiguracije je istovremeno bila manja u odnosu na Asusovu ploču – u prosjeku 20-ak vata manje.

Nakon svega rečeno teško je donijeti konačan sud bez da znamo cijenu ploče. Nažalost, u domaćim dućanima još uvijek dostupna, no ima je po europskim web trgovinama. Popularnio Alzashop iz Češke prodaje je po cijeni od 500 € što je doista osjetno manje nego cijena ROG Zenith Extreme u našim dućanima. Problem je što u istoj web trgovini Zenith košta 570 €. Dakle cijena Fatal1ty jest niža, ali s obzirom na razliku u dodacima i mogućnostima, ne dovoljno da bi ASRockov model mogli nazvati best-buyem.

ASRock X399 Fatal1ty Professional

  • Dobar UEFI
  • Pojačani PCIe utori
  • Kvalitetni integrirani zvuk
  • Lako overklokiranje
  • Tri M.2 NVMe konektora s podrškom za RAID
  • Dodatke OC tipke
  • Podrška za Quad SLI i CrossFire
  • Tri mrežna konektora
  • 10-gigabitna mrežna kartica
  • Zagrijavanje VRM-a
  • Visoka cijena u odnosu na opremu
  • Intelove mrežne kartice ne podržavaju teaming u Win 10
Mogućnosti 9
Performanse 8
UKUPNO 8
Cijena 470 € Prikaži sve cijene Ustupio: ASRock