Cubot Power - Naglasak na bateriji

S golemom baterijom od 6.000 mAh, Cubot Power će bez muke podnijeti višednevnu torturu

Davor Šuštić četvrtak, 19. rujna 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 5,99" IPS / 1.080x2.160 (18:9) / 403 PPI
Procesor MediaTek MT6763T Helio P23 2,5 GHz (8 jezgri)
Memorija / RAM 128 GB + microSD (do 128 GB) / 6 GB RAM
OS Android 8.1 Oreo
Kamera 20 MP f/2.0 (stražnja) + 13 MP (prednja)
Baterija 6.000 mAh (neizmjenjiva)
NFC / Konektor za slušalice / Čitač otiska prsta Ne / Da (odozgo) / Da (straga)
Vrsta USB konektora USB-C
Dimenzije i masa 158,3 x 74,4 x 10,75 mm / 214 g
Jamstvo 2 godine

Na koji aspekt Cubot Power stavlja naglasak, dade se naslutiti već iz njegovog naziva. Power, naime, raspolaže baterijom od čak 6.000 mAh, koja sa sobom donosi izvrsno vrijeme autonomije, ali i pozamašne gabarite. Plastično kućište ovog mobitela prilično je debelo i teško punih 214 grama, premda uređaj u većoj šaci ne djeluje toliko nezgrapno da bi ga bilo neugodno koristiti jednom rukom. Osobito kad uzmemo u obzir da je tipka Power postavljena upravo na ono mjesto gdje prirodno naliježe palac desne ruke. Za dobru ergonomiju zaslužna su i zaobljenja na rubovima na stražnjoj strani uređaja, kao i položaj čitača otiska prsta. Potonji je smješten ispod kamere, nadohvat desnog kažiprsta. Preciznost mu je vrlo dobra, iako brzina otključavanja ekrana ne obara s nogu: nakon što ga dotaknete prstom, sučelje Androida pred očima će vam se pojaviti za otprilike sekundu i pol.

Tipka Power i "klackalica" za glasnoću na desnom su boku
Tipka Power i "klackalica" za glasnoću na desnom su boku

Cubot Power nije mobitel s kojim ćete privlačiti ljubomorne poglede u lokalnoj birtiji. Njegov 5,99-inčni IPS ekran ima omjer stranica od 18:9, iznad i ispod njega ostavljeno je podosta praznog prostora, koji je odozgo iskorišten za ugradnju prednje kamere, zvučnika i notifikacijske LED-ice, no odozgo nema ničega. Smatrate li se mrziteljem sveprisutnog notcha, moguće je da ćete sve to smatrati prednošću, budući da ga kod Powera – nema. Cjelokupnoj estetici ne pomaže ni činjenica da je plastično kućište uređaja izrazito sklono prikupljanju otisaka prsta i prašine. Stražnju stranu možete zaštititi silikonskom maskicom, koja je priložena u kutiji s uređajem.

Ako mobitel aktivno koristite oko tri sata dnevno, spomenuta baterija kapaciteta 6.000 mAh pobrinut će se da ga na punjač ne morate spajati češće od dva do tri puta tjedno. Ovo je odlična vijest za mrzitelje svakodnevnog punjenja, ali i za korisnike koji se bave hardverski intenzivnim radnjama, kakve bi slabiju bateriju iscijedile za nekoliko sati. Potpuno punjenje baterije traje oko tri sata, a brzo punjenje nije podržano.

Osim u crnoj, Power je dostupan i u tamnoplavoj izvedbi
Osim u crnoj, Power je dostupan i u tamnoplavoj izvedbi

Hardverski je Cubot Power temeljen na MediaTekovom 8-jezgrenom SoC-u Helio P23, kojemu je pridruženo 6 GB RAM-a i izdašnih 128 GB prostora za pohranu podataka, uz mogućnost proširenja putem microSD kartice, koja mu može dodati još 128 GB memorije. MicroSD kartica ugrađuje se u hibridnu ladicu za Nano-SIM kartice, što će reći da nije moguće istovremeno koristiti dvije SIM kartice i microSD karticu – ugradite li microSD karticu, ostat će vam mjesta za samo jedan Nano-SIM. Ova kombinacija hardvera, uparena s gotovo posve čistim Androidom 8.1, sa zadovoljavajućom brzinom (i bez velikog zagrijavanja) izlazi na kraj sa svim svakodnevnim zadacima, istovremenim radom u većem broju aplikacija, kao i većinom mobilnih igara. Problematične su tek vrlo zahtjevne 3D igre, kao što je PUBG Mobile, gdje Cubot Power izvlači svega tridesetak sličica u sekundi. Neobjašnjivo je spora i aplikacija za kameru, poglavito u aspektu prebacivanja između različitih načina rada, zbog čega biste povremeno mogli izgubiti željeni kadar.

Spomenuti 5,99-inčni IPS ekran postiže maksimalnu svjetlinu od 454 cd/m2 i upotrebljiv je u svim svjetlosnim uvjetima, kao i na otvorenom. Oštrina mu je odlična, kutovi gledanja prilično široki, a interpretacija boja solidna, premda ni po čemu spektakularna - u skladu s onime što bi se očekivalo od IPS matrice ove kategorije.

Na stražnjoj strani Cubot Powera nalazi se 20-megapikselna kamera, temeljena na Samsungovom senzoru S5K3P3, kakvog koriste mobiteli poput Samsung Galaxyja C5 i C7 te Xiaomi Mi Maxa i Redmi Notea 3. Radi se o 16-megapikselnom senzoru pa je za pretpostaviti da Cubot deklariranih 20 MP postiže pomoću interpolacije. U povoljnim uvjetima (sunčan dan, fotografiranje na otvorenom), fotografije su korektne, s dostatnom količinom detalja i solidnim bojama. Balans bijele boje povremeno biva promašen, a mjestimično smo naišli i na probleme s ekspozicijom kadra, što se može popraviti ručnim uključenjem HDR-a. To će vam jako otežati fotografiranje kadrova u kojima se nešto pomiče, ali automatski fokus je ionako relativno spor, stoga HDR ima smisla držati neprestano uključenim. Podržano je noćno, monokromatsko i panoramsko fotografiranje, a tu je i "Pro" način rada, gdje se sami možete poigrati relevantnim postavkama snimanja. Za noćno fotografiranje trebat ćete izuzetno mirnu ruku i mnogo strpljenja, budući da je fokusiranje u tom slučaju ekstremno sporo. Prednja kamera također iziskuje mnogo svjetla, da bi davala prihvatljive rezultate.

Mono zvučnik, ugrađen na donju stranu mobitela, osrednje je glasnoće i posve lišen basova, ali poslužit će za svoju osnovnu funkciju – da čujete pozive i poruke.

U cijenu uređaja uključena je Cubotova pametna narukvica V3, opremljena mjeračem otkucaja srca i potrošenih kalorija te mogućnošću upravljanja glazbom i kamerom mobitela.

Cubot Power

  • Vrlo izdržljiva baterija
  • Oštar ekran
  • Mnogo memorije za pohranu podataka
  • 6 GB RAM-a
  • Gotovo posve čist Android 8.1
  • Lako prljanje plastičnog kućišta
  • Spora aplikacija za kameru
  • Sporo fokusiranje
  • Spor čitač otiska prsta
  • Nema NFC
Dizajn i finiš 6
Performanse 6
Baterija 10
Kamere 4
Ekran 6
UKUPNO 6
Cijena 2.299 kn Ustupio: Se-Mark