Porsche i Boeing kreću u projekt letećih automobila

Suradnja na području urbane zračne mobilnosti službeni je naziv novog partnerstva između njemačkog proizvođača automobila i američkog proizvođača zrakoplova

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. listopada 2019. u 07:00

Samo nekoliko dana nakon što je Boeing uložio 20 milijuna dolara u projekt svemirskog turizma Virgin Galactica, dogovorili su i partnerstvo s Porscheom unutar kojeg bi trebali razvijati "rješenja za luksuznu urbanu zračnu mobilnost". Drugim riječima, čini se kako Porsche i Boeing planiraju zajedničkim snagama krenuti u ispitivanje mogućnosti za razvoj letećih automobila.

Jučer potpisanim Memorandumom o razumijevanju ove su se dvije kompanije obvezale istražiti mogućnosti zračnog prijevoza u gradovima, te iskoristiti svaka svoje jedinstvene tržišne prednosti i iskustvo kako bi realizirali ovakvu ideju i izradili luksuzne gradske letjelice.

Do 2025. očekuje se revolucija u prijevozu

Porsche i Boeing će oformiti međunarodni tim stručnjaka koji će se baviti analizama potencijala letećih automobila, dok će u suradnji s Boeingovom podružnicom Aurora Flight Sciences raditi i na konceptu potpuno električne gradske VTOL letjelice. Cilj prve faze jest izraditi i testirati prototip.

Render koncepta koji bi mogao postati vozilo budućnosti
Render koncepta koji bi mogao postati vozilo budućnosti

Porsche je prošle godine izradio studiju prema kojoj se veliki rast tržišta zračne mobilnosti u gradovima, odnosno letećih automobila ili putničkih dronova, očekuje oko 2025. godine. Studija kaže kako će se do tada ovakvim letjelicama moći putnike prevoziti učinkovitije i brže nego trenutačnim konvencionalnim kopnenim sredstvima prijevoza, čak i uz niže troškove i uz veću fleksibilnost.

Ranije ovoga tjedna pisali smo o sličnom projektu startupa Kitty Hawk, koji već ima funkcionalan prototip putničkog drona – tihe električne letjelice također namijenjene gradskom prijevozu. Startne pozicije se, dakle, zauzimaju, a u narednim godinama vidjet ćemo hoće li se predviđanja o letenju iznad velikih gradova zaista i ostvariti.