Kitty Hawk je riješio velik problem putničkih dronova – buku

Kompanija koju je pomogao pokrenuti Googleov Larry Page predstavila je svoj novi leteći automobil ili putnički dron Heaviside, iznimno tihog rada

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. listopada 2019. u 06:00

Leteći automobili ili putnički dronovi, kako god ih nazivali, atraktivan su i zanimljiv oblik prijevoza za koji mnogi vjeruju da bi u skorijoj budućnosti mogao postati čest prizor na nebu iznad velikih gradova. Redovito se tu radi o malenim putničkim letjelicama na električni pogon koje imaju mogućnost vertikalnog uzlijetanja i slijetanja (VTOL), i koje mogu prilično velikim brzinama, ponekad i autonomno, prevoziti jednog ili dva putnika.

Na ovom tragu svoje letjelice razvijaju Airbus, Ehang i mnogi drugi, a jedan od prvih u tome bio je i startup Kitty Hawk. Ovu kompaniju financijski je pomogao i Larry Page iz Googlea pa je ona vjerojatno po tome i najpoznatija. Njihov najnoviji projekt jest Heaviside, električna VTOL letjelica. Kao i konkurenti, ovaj putnički dron je brz i malen, ali se od ostalih izdvaja dodatnom kvalitetom – iznimno tihim radom.

100 puta tiši od helikoptera

Iz Kitty Hawka kažu da je Heaviside čak stotinu puta tiši od običnog helikoptera. Umjesto 60 dBA, kada leti na visini od 450 metara ovaj dron proizvodi tek 38 dBA (otprilike glasnoća šaputanja na metar udaljenosti), što znači da za njegov zvuk lako može utopiti u uobičajenu gradsku buku (prosječno 50 dBA).

Pri tome ova letjelica ima najveću moguću autonomiju od oko 160 kilometara, a iz kompanije kažu da udaljenost od, primjerice, 88 kilometara (od San Josea do San Francisca) može preletjeti za samo 15 minuta. Pri tome će, kažu, potrošiti dvostruko manje energije od prosječnog automobila, kojem za isti put obično treba oko sat vremena.

Heaviside, kako je vidljivo na slikama i u videu, za pogon koristi osam nagibnih rotora, te ima krila geometrije poznate kao obrnuta ili negativna strijela. O tome na koji su točno način i kojim tehnologijama uspjeli smanjiti buku svih tih elektromotora i elisa, iz Kitty Hawka nažalost nisu objavili niti riječi.