Europa će dobiti mrežu brzih punionica električnih vozila

Velikani autoindustrije pokreću zajednički pothvat "Ionity" u sklopu kojeg će otvarati punionice za električna vozila diljem Europe

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. studenog 2017. u 10:24

Jedan od najvećih izazova pred autoindustrijom, želi li zaista u većoj mjeri poduprijeti razvoj i prodaju električnih vozila, jest manjak infrastrukture. Punionice su, u usporedbi s benzinskim postajama, još uvijek vrlo rijetke, no upravo osnovani konzorcij proizvođača automobila želi to promijeniti.

BMW, Ford, Daimler i Volkswagen, zajedno sa svim ostalim manjim proizvođačima koji su u vlasništvu ovih korporacija, udružili su se u konzorcij Ionity kojem će osnovni zadatak biti izgradnja mreže brzih punionica za električne automobile po cijeloj Europi.

400 brzih punionica do 2020. godine

Prvih 20 ovakvih postaja bit će otvoreno u Austriji, Njemačkoj i Norveškoj do kraja ove godine, a već početkom 2018. trebalo bi ih biti aktivno oko 50. Do kraja sljedeće godine u zemljama diljem Europe će biti postavljeno njih ukupno stotinu, a do 2020. godine cilj Ionityja je imati 400 brzih punionica. Sve one bit će opremljene 350kW sustavima za brzo punjenje, a plan je izgraditi mrežu u kojoj će jedna postaja od druge biti udaljena najviše 120 kilometara – kako bi vozači mogli bezbrižno planirati svoj put bez bojazni da će ostati bez struje negdje daleko od najbliže punionice.

Lokacije punionica će biti odabrane prema najfrekventnijim prometnim rutama Europe, a zahvaljujući partnerstvima s nekoliko lanaca benzinskih postaja daljnje širenje ne bi trebalo predstavljati prevelik problem. Također, kompanije koje sudjeluju u njihovom postavljanju obvezuju se i da će uskoro na tržište početi izbacivati modele automobila koji mogu u potpunosti iskoristiti ovaj sustav brzih punionica i napuniti svoje baterije u vrlo kratkom vremenu.