HandBrake 1.3.0 - Otvoreni transkoder

Ovo je jedan od ponajboljih alata otvorenog koda za videokonverziju koji je nekoć bio popularan među onima koji su željeli lako konvertirati DVD i Blu-ray naslove dok se danas specijalizira za opće transkodiranje…

Matija Gračanin ponedjeljak, 13. siječnja 2020. u 06:00

HandBrake je u svojim počecima bio namijenjen konvertiranju nezaštićenih DVD naslova u podržane izlazne videoformate, a onda je došla podrška i za Blu-ray naslove. No, kako optički mediji polagano padaju u zaborav, tako se i uloga ovoga alata polagano mijenja. Danas se on specijalizira za opće transkodiranje videozapisa pa ga i sami autori smatraju svojevrsnim postprodukcijskim alatom dok mu je suštinska namjena konvertirati popularne videoformate tako da se mogu bez teškoća reproducirat na mobilnim uređajima i tabletima.

Stoga ni ne čudi da ne podržava ogroman broj izlaznih videoformata. Konkretnije, podržava dva kontejnera (MP4 i MKV) dok se za kodeke oslanja na H.264 (x264), MPEG-4, MPEG-2 i H.265 (x264) što je bi trebalo biti dostatno. No sve može zahvaliti još moćnijem skupu programa koji se koriste iz naredbenog retka, FFmpegu, na koji se oslanja u pozadini.

Dakle, što HandBrake može? Može konvertirati praktički bilo koji videozapis u MP4, MKV ili WebM, može izrezati i promijeniti dimenzije nekom videozapisu, može uklanjati razne artefakte s videozapisa te donekle popravljati videozapise loše kvalitete, zatim odraditi određene radnje što se tiče tonskoga zapisa kao što je, primjerice, konvertirati surround zvuk u stereo. Konačno, može i dodati titlove u videozapise.

Sve počinje dodavanjem jedne videodatoteke ili njih više i to tako da se samo izabere mapa u kojoj se videodatoteke nalaze
Sve počinje dodavanjem jedne videodatoteke ili njih više i to tako da se samo izabere mapa u kojoj se videodatoteke nalaze

Ono što ne može, a to valja posebno istaknuti, jest kombinirati više filmića i jedan te na bilo koji način zaobići konverziju. Videozapisi koje HandBrake obrađuje, uvijek će biti konvertirani. Ono što zgodno iznenađuje, svakako je činjenica da je HandBrake vrlo lako koristiti. Sučelje mu je prilično intuitivno, a kako bi se neka datoteka konvertirala, potrebno je tek učitati videodatoteku (ili mapa s videodatotekama), odabrati željeni preset, definirati odredišnu mapa kamo će videodatoteke biti pohranjene i potom kliknuti na gumb Start Encode. Jednostavno.

Uz Handbrake se može koristiti prednosti hardverske akceleracije i to AMD VCE, Apple VideoToolbox, Intel QuickSync Video i Nvidia Nvenc što je sveukupno svakako dobrodošlo, a kada se sve uzme u obzir i dobro odmjeri, teško je ne preporučiti ovaj alat za tipičnu videokonverziju i to pogotovo onda kada se želi dobiti izlazni videoformat koji dobro izgleda na mobilnim uređajima.

Cijena: Besplatan
Podržane platforme: Windows / GNU Linux / MacOS
URL: www.handbrake.fr

HandBrake 1.3.0

  • Presetovi
  • Podržava hardversku akceleraciju
  • Podrška za naredbeni redak
  • Malo mogućnosti
  • Manja ograničenja
Mogućnosti 8
Sučelje 8
Ukupno 8
Ustupio: