PeaZip 7.0.0 – Univerzalna sedmica

PeaZip spada među poznatije besplatne univerzalne arhivere koji nudi podršku za velik broj arhive i neke druge praktične mogućnosti. Nedavno je doživio svoju punu sedmu inkarnaciju, a premda novosti baš i nema mnogo, nadogradnja je svakako preporučljiva…

Matija Gračanin petak, 13. prosinca 2019. u 06:00

Premda je u svijetu komercijalnih i besplatnih arhivera, manje ili više, sve već odlučeno i svatko jako dobro zna koji će arhiver odabrati, uvijek postoje i zanimljive alternative koje mame korisnike određenim karakteristikama. PeaZip je jedan od poznatijih besplatnih univerzalnih arhivera s podrškom za više od 180 formata arhiva. Doduše, toliko ih može otvoriti dok je podrška za formatima u koje datoteke može komprimirati daleko skromnija.

No, za razliku od brojnih drugih univerzalnih arhivera, PeaZip nudi i vlastiti arhivski format; PEA. Pack Encrypt Authenticate format je kojemu je suštinska namjena ponuditi dovoljno dobar fleksibilan sigurnosni model i pri tome kakvu-takvu razinu kompresije. Sve je to nešto što bi moglo biti zanimljivo komercijalnim sredinama, a kako je licenciran pod GNU LGPLv3 licencom, može ga se slobodno koristiti i u komercijalne svrhe.

PeaZip se dobro integrira u sustav, a pri instalaciji će se namjestiti i kao podrazumijevani program za neke od podržanih formata. Sučelje je izdašno i jednostavno, no možda mu se može zamjeriti način na koji je zamišljena izrada arhiva, ali se na to vrlo brzo navikne. Time više kad se u obzir uzme sve ono što PeaZip može ponuditi.

Podešavanje dodatnih parametara pri izradi arhive možda je moglo biti i bolje riješeno (uz manje klikanja), no te sitne nedostatke nadoknađuje dodatnim mogućnostima kojima se može pohvaliti…
Podešavanje dodatnih parametara pri izradi arhive možda je moglo biti i bolje riješeno (uz manje klikanja), no te sitne nedostatke nadoknađuje dodatnim mogućnostima kojima se može pohvaliti…

Primjerice, tu je opcija za nepovratno brisanje datoteka zatim pomalo netipična no potencijalno korisna značajka konverzije arhivskih formata dok se u opcijama je moguće pronaći i ugrađeni sistemski benchmark (zapravo je riječ o benchmarku koji je dostupan u 7-Zipu). Sve to slijedi podrška za šifriranje (oslanja se na 256-bitni AES s time da je šifrirano podržano samo kada se arhivira u 7z, ZIP i PEA formate), podrška za cijepanje i stapanje datoteka, usporedba datoteka bit po bit, detektiranje dupliciranih datoteka, nasumično generiranje lozinki i šifrantskih ključeva, podrška za pretpregled slika i drugo.

Ukratko, svi oni koji traže nešto više od tvrdokornog arhivera kao što je, na primjer, 7-Zip, ovome bi svakako trebali dati priliku.

Cijena: Besplatan
Podržane platforme: Windows, GNU/Linux
URL: www.peazip.org

PeaZip 7.0.0

  • Broj podržanih arhiva
  • Dodatni alati
  • Dobro se integrira
  • Manji bugovi
  • Povremeno zna biti spor
Mogućnosti 8
Sučelje 8
Ukupno 8
Ustupio: