Sony na CES-u predstavio električni automobil

Japanska tehnološka kompanija iznenadila je predstavljanjem konceptnog automobila VISION-S, koji je još uvijek u fazi prototipa i služi za demonstraciju novih tehnologija

Sandro Vrbanus utorak, 7. siječnja 2020. u 13:19

Japanski tehnološki div Sony na ovogodišnjem je CES-u, službeno otvorenom danas, prikazao proizvod koji od njega gotovo nitko nije očekivao – električni automobil. VISION-S, kako su ga nazvali, konceptni je automobil u fazi prototipa koji Sonyju služi za demonstraciju tehnologija za autonomna i električna vozila na kojima u japanskoj kompaniji rade.

Vozilo vanjskim linijama pomalo podsjeća na Tesline modele, ali i na Porscheovog Taycana, no ističu se i sasvim originalni detalji. Unutrašnjost je, pak, tipična za današnje hi-tech modele automobila – prilično hladna i jednostavnih linija, s maksimalnom površinom iskorištenom za ekrane osjetljive na dodir. Retrovizori su zamijenjeni kamerama, a linije LED rasvjete izvana daju dodatni futuristički "štih".

Sigurnost prije svega

Osnovna značajka ovog automobila kojom se Sony hvali jest sigurnost. Ugrađeni sustavi vozila u svakom trenutku prate sve što se događa u njemu i u okruženju. S vanjske strane postavljena su 33 senzora koji oko automobila stvaraju zaštitnu "kukuljicu" u 360°, prate okolinu, te mogu poslati pravodobnu informaciju drugim sustavima koji će reagirati u slučaju bilo kakve opasnosti.

Tu su, dakako, i kamere, radari, ultrazvučni senzori i lidar Svi oni vozaču pomažu u vožnji i parkiranju, a skupa daju razinu autonomije 2+, s mogućnošću nadogradnje softvera na razinu 4 nekad u budućnosti.

Senzori u vozilu prate vozača i putnike, prilagođavaju im temperaturu unutar vozila, prate umor vozača i slično.

Kad je riječ o pogonu, on je zasnovan na pogonskom sklopu od dva elektromotora ukupne snage 400 kW (536 KS). Najviša brzina deklarirana je na 240 km/h, a ubrzanje 0-100 km/h iznosi 4,8 sekundi. Konceptni automobil ima masu od 2.350 kg, a o kapacitetu baterija i autonomiji s jednim punjenjem za sada nema podataka.