Pametna tapeta pojačava Wi-Fi signal i do deset puta

Pametna površina vidljiva na priloženoj fotografiji koristi tisuće malenih pasivnih antena koje preusmjeravaju signale bežičnih veza prema potrebi i tako značajno pojačavaju signal

Sandro Vrbanus utorak, 4. veljače 2020. u 06:00

Tim istraživača s prestižnog američkog MIT-a, točnije njihovog Laboratorija za računalne znanosti i umjetnu inteligenciju (CSAIL), uspio je izraditi "pametnu" površinu koja može poboljšati postojeći Wi-Fi signal u određenim prostorima – i to do čak deset puta. Njihov izum, vidljiv na fotografiji kao zelena "tapeta" sastoji se od preko tri tisuće malenih antena i softverom koji njima upravlja.

RFocus, kako nazivaju ovaj proizvod, zapravo funkcionira kao pametna površina koja se može prilagođavati potrebama, odnosno usmjeravati Wi-Fi signal na područje gdje je potreban. "Preslagivanjem" antena ova pametna površina može djelovati kao zrcalo za signal ili pak kao leća koja ga fokusira. U konačnici se niže razine signala mogu usmjeriti prema uređajima kojima je bežična veza potrebna, te tako efektivno dobiti i do 10 puta jači signal i do 2 puta veću propusnost pojedinog kanala.

Pasivno preusmjeravanje signala

Zrcalo ili leća za Wi-Fi
Zrcalo ili leća za Wi-Fi

Ova površina ne emitira vlastiti signal, tj. nije klasični pojačivač nego tek preusmjeravač bežičnog signala. Kao takva, jeftina je za izradu i troši mnogo manje električne energije od klasičnih pojačivača.

Kao potencijalnu primjenu ovog izuma na MIT-u vide u velikim skladištima ili pogonima koje treba pokriti signalom za kontrolu raznih strojeva, senzora ili inventara. RFocus se može proizvesti u obliku tanke tapete, kažu njegovi izumitelji, pa se može primijeniti u najrazličitijim situacijama.