Hrvatskim učenicima besplatno dostupan Azure for Students Starter

Microsoft i Carnet omogućili su učenicima starijima od 16 godina pristup cloud platformi na kojoj mogu programirati, razvijati web stranice, aplikacije, chatbote ili AI projekte

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. svibnja 2020. u 07:00

Svim učenicima hrvatskih škola, u dobi od 16 godina i više, omogućeno je da putem svojeg školskog korisničkog računa besplatno aktiviraju Microsoftovu uslugu Azure for Students Starter.

Ova Microsoftova cloud usluga učenicima omogućava pristup Azure servisima namijenjenih programiranju. Pomoću Azire servisa oni tako mogu započeti s izradom svojih prvih projekata u oblaku, poput izrade mrežnih stranica, mrežnih aplikacija, chatbotova ili jednostavnih projekata koji koriste sustave umjetne inteligencije. Razvoj je moguć korištenjem programskih jezika i servisa kao što su C++, Python, C#, .NET, JavaScript, R, Azure Machine Learning i drugi.

Aktivacijom ove usluge, koja se može obaviti prema ovdje dostupnim uputama, učenici će dobiti besplatan pristup sljedećim Microsoft alatima i servisima:

  • Visual Studio 2019 i 2017 (verzija za Windows i Mac),
  • Windows Server 2019 i 2016 (različite edicije),
  • Pluralsight – vodeći online portal s mnoštvom treninga,
  • MS SQL Server,
  • Edukacijski dio u sklopu Azure portala.

Za aktivaciju ove usluge potrebno je imati tek korisničko ime na @skole.hr i pristup mobilnom uređaju na koji će doći inicijalni SMS s aktivacijskim kôdom. Za aktivaciju nije potrebna kreditna kartica, poručili su iz Carneta.