BMW otvara centar za razvoj baterijskih tehnologija

Tijekom naredne četiri godine njemački će proizvođač automobila uložiti 200 milijuna eura u unaprjeđenje baterija

Sandro Vrbanus subota, 25. studenog 2017. u 15:30

Što god mislili o električnim automobilima, njihovo vrijeme očito nam se sve brže približava. Prihvaćaju to, manje ili više, svi veliki proizvođači automobila i shodno tome ulažu svoj novac, zarađen na vozilima s pogonom na fosilna goriva.

Iz Njemačke dolazi vijest o velikoj investiciji tamošnjeg proizvođača automobila BMW. Bavarski gigant planira u Münchenu 2019. godine otvoriti "centar izvrsnosti" koji će se baviti baterijskim tehnologijama i u naredne četiri godine u njega uložiti 200 milijuna eura. Stručnjaci će u tom centru proizvoditi prototipe novih baterijskih ćelija i sustava, te pokušati proniknuti u sve tajne njihove izrade i funkcioniranja. Time će moći izraditi nove specifikacije za baterije, prema kojima će proizvođači moći izrađivati baterije ekskluzivno za potrebe BMW-a.

Cilj centra bit će prikupljanje znanja o baterijama koje će BMW moći iskoristiti bez obzira hoće li ili ne sami proizvoditi baterije u budućnosti.

Otvaranje ovog istraživačkog centra u skladu je s BMW-ovom strategijom "Numer One > Next" koja se vrti oko automobila budućnosti – tj. elektrifikacije, digitalizacije i autonomne vožnje. Od 2021. godine ova će kompanija proizvoditi tzv. petu generaciju pogonskih sustava u kojima će elektromotor, prijenos, elektronika i baterija činiti jednu, potpuno optimiziranu, cjelinu.