Snima se prvi film s robotskom glavnom glumicom

Erica je prva robotska glumica pogonjena umjetnom inteligencijom koja je dobila glavnu ulogu u holivudskom znanstveno-fantastičnom filmu

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. srpnja 2020. u 06:30

Dvije su američke i jedna belgijska producentska kuća dale zeleno svjetlo za snimanje holivudskog dugometražnog filma "b", u kojem će glavnu ulogu tumačiti – umjetnom inteligencijom pokretani robot (odnosno robotica). Njezino je ime Erica, a razvili su je prije nekoliko godina japanski robotičari Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa kao humanoidnog robota koji im je služio za proučavanje interakcije ljudi i računala.

Trenirala kao pravi glumci

U međuvremenu je Erica dobila mogućnosti izražavanja emocija, a trenirana je i na metodskoj glumi, sustavu za obučavanje glumaca legendarnog glumca, redatelja i teatrologa Konstantina Stanislavskog.

Ovaj se sustav koristi i za poduku ljudskih glumaca, a ističe se po tome što glumac, da bi se uživio u neku situaciju, ne mora imati izravno iskustvo u toj životnoj situaciji već mora motivaciju i osjećaje pronaći "u sebi". Shodno tome, i Erica, čija umjetna inteligencija također nema mnogo iskustva, polako uči pokazivati emocije i prilagođavati ih stvarnim situacijama.

Kako ova robo-glumica otprilike izgleda u "akciji", možete pogledati u nešto starijem demo videu koji je služio prikazivanju mogućnosti ove robotske tehnologije.

Znanstveno-fantastični film "b" koštat će oko 70 milijuna dolara, a govorit će o znanstveniku koji je otkrio program za stvaranje savršene ljudske DNK. Na temelju nje, on stvara inteligentnog robota kojeg tumači Erica, i pomaže joj u bijegu iz laboratorija u stvarni svijet. Dio filma već je snimljen u Japanu prošle godine, a produkcija će se nastaviti snimanjem ostatka filma u Europi, u lipnju sljedeće godine.