Microsoft upozorava da strani akteri ponovno pokušavaju "hakirati" američke izbore

Početkom studenoga održavaju se američki predsjednički izbori. Prošli puta jedna od glavnih priča bilo je rusko uplitanje u iste, te hakiranje servera Demokrata, a priča se, očito, ponavlja

Sandro Vrbanus petak, 11. rujna 2020. u 14:10

Posljednjih tjedana sigurnosni stručnjaci Microsofta su otkrili kibernetičke napade usmjerene na pojedince i organizacije uključene u nadolazeće predsjedničke izbore u SAD-u, uključujući neuspješne napade na ljude povezane s oba predsjednička kandidata, navodi Microsoft na svojem službenom blogu. Aktivnosti koje su zabilježili pokazuju da su strane aktivističke skupine povećale svoje aktivnosti usmjerene k američkim izborima, što bi značilo da se ponavlja priča koja je obilježila i prošle izbore.

Podsjetimo, tijekom i nakon kampanje za predsjedničke izbore govorilo se o ruskim pokušajima hakiranja, upadu na servere Demokratske stranke, te dodatno o pokušaju utjecaja na odluke samih birača kroz plasiranje brojnih lažnih vijesti i oglasa na društvenim mrežama. Ova je tematika u SAD-u prilično ispolitizirana i izvor je konstantnih prijepora među pristašama Republikanaca i Demokrata, no Senat i obavještajne agencije slažu se u tome da je Rusija provodila kampanju usmjerenu na izbore kako bi poljuljala vjeru Amerikanaca u demokratske procese.

Priča se ponavlja

Sada Microsoft ističe kako su identificirali tri skupine hakera čije aktivnosti pokazuju slična obilježja usmjerena prema političkim institucijama i pojedincima povezanima s njima. Nazvali su ih Stroncij, Cirkonij i Fosfor.

Grupa Stroncij navodno djeluje iz Rusije, a već je napala preko 200 organizacija, kampanja, aktivističkih skupina, stranaka i političkih konzultanata. Skupina Cirkonij djeluje iz Kine, a pokušala je napasti osobe bliske demokratskom kandidatu Joeu Bidenu i visoke dužnosnike zadužene za međunarodne odnose SAD-a. Naposlijetku, grupa Fosfor smještena je u Iranu, a kontinuirano pokušava napasti osobne račune ljudi bliskih kampanji republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Većinu ovih napada otkrili su i spriječili Microsoftovi sigurnosni alati, a kompanija je izvijestila sve koji su bili metom napada kako bi se mogli adekvatno zaštititi. Sve detalje o otkrivenim pokušajima hakiranja, kao i protumjere koje su poduzeli protiv svake od hakerskih skupina, pobrojali su na svojem blogu.