Osnivač Nikole nije ukrao, već kupio dizajn kamiona Rimčevog dizajnera?

Prošloga tjedna se, kroz Teslin odgovor na tužbu, doznalo da je autor idejnog rješenja za Nikolin električni kamion zapravo dizajner Rimac Automobila. U međuvremenu su isplivali novi detalji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. rujna 2020. u 11:00

Prošloga tjedna u javnost je dospio odgovor na tužbu koji su iz Tesle uputili prema sudu, odgovarajući na dvije godine staru tužbu njihovog konkurenta Nikola Motora. Tužba se bavi spornim izgledom kamiona Tesla Semi, koji je Tesla, navodno, "posudila" od koncepta Nikola One. No, Teslini odvjetnici doznali su kako Nikolin dizajn zapravo i nije originalno njihov, već uključuje koncept koji je nekoliko godina prije njih osmislio glavni dizajner Rimac Automobila Adriano Mudri.

Detalje o slučaju objavili smo prije nekoliko dana, da bi tijekom vikenda Financial Times iznio još nekoliko informacija vezanih uz njega. Osnivač Nikole Trevor Milton je, kažu FT-ovi izvori, od Rimčevog dizajnera kupio autorska prva na njegovo idejno rješenje futurističkog kamiona. Dogodilo se to navodno 2015. godine kada je Milton bio u posjeti Rimac Automobilima.

Nikola legalno posjeduje dizajn

Drugim riječima, nacrte za kamion nije ukrao kao što tvrde u Tesli, i imao je pravo kasnije zaštititi takav dizajn. Kupovina računalnih nacrta i 3D modela "za nekoliko tisuća dolara", kako kažu, bila je sasvim legalna. Adriano Mudri svoj je dizajn bio osmislio ranije, u sklopu diplomskog rada, i nazvao ga je Road Runner. Izvori sada govore kako je to isto ime neko vrijeme bilo radni naslov projekta prvog električnog kamiona Nikola Motora, iako u patentnoj prijavi Mudri nije bio spomenut kao jedan od dizajnera.

Iz Rimac Automobila ranije su nam poručili kako njihov prvi čovjek dizajna neće davati izjave na ovu temu.

Mudrijev nacrt i Nikolin kamion
Mudrijev nacrt i Nikolin kamion