Prvi čovjek Nikole, Trevor Milton, podnio ostavku nakon optužbi da je prevarant

Trevor Milton, osnivač kontroverznog startupa koji najavljuje proizvodnju kamiona na vodikov pogon, podnio je ostavku u svjetlu nedavnog skandala s (ne)postojećom tehnologijom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. rujna 2020. u 16:16

Nikola Motor je kompanija koja bilježi tržišnu valuaciju od oko 13 milijardi dolara, a da nitko baš nije siguran da za to ima opravdanja u njihovoj tehnologiji. Oni, naime, žele proizvoditi kamione pogonjene vodikovim ćelijama. Već su zaprimili oveće narudžbe za iste i nedavno potpisali partnerski ugovor s General Motorsom o proizvodnji električnog kamioneta i dijeljenju tehnologije, a sve bez ijednog funkcionalnog prototipa.

O ovom skandalu nedavno smo pisali, a sada je priča dobila i nastavak. Ove nedjelje iz Nikola Motora službeno je priopćeno da će njihov osnivač, direktor i izvršni predsjednik uprave Trevor Milton napustiti položaj prvog čovjeka kompanije. Njegovu ostavku uprava je prihvatila, a stupila je na snagu odmah. Umjesto Miltona Nikolu će od sada operativno voditi Stephen Girsky, bivši potpredsjednik General Motorsa.

Trevor Milton
Trevor Milton

Kao razlog za ostavku Milton navodi želju da "zaštiti kompaniju", jer će njegovom ostavkom fokus javnosti biti na kompaniji i njezinoj misiji, a ne na njemu kao osnivaču. Najavljuje i da će nastaviti surađivati s preostalim članovima uprave na razvoju i proizvodnji njihovih proizvoda u budućnosti. U kompaniji Milton i dalje drži oko 20% vlasničkog udjela, što je prije današnjeg dana vrijedilo nešto manje od 3 milijarde dolara.

Nikolu, pak, očekuje nešto teže poslovno razdoblje. Osim optužbi za promoviranje nepostojeće tehnologije i aktualnog pada vrijednosti dionice, predstoji im i vrlo vjerojatni nadzor američke Komisije za vrijednosne papire (SEC) te Ministarstva pravosuđa – obje institucije već su potvrdile da provjeravaju navode Hindenburg Researcha u kojem su Nikola Motor i njegov šef optuženi za prevaru kupaca i investitora.

Nakon objave odlaska osnivača i prvog čovjeka kompanije s njezinog čelnog mjesta, vrijednost dionice Nikola Motora na burzi je potonula za gotovo 30%.