Svemirski teleskop Hubble snimio kompozitni video supernove

U galaksiji NGC 2525, udaljenoj 70 milijuna svjetlosnih godina, Hubble je kroz razdoblje od godine dana snimio eksploziju supernove, oko 5 milijardi puta sjajniju od Sunca

Sandro Vrbanus subota, 3. listopada 2020. u 23:57

Galaksiju NGC 2525 otkrio je kao "spiralnu maglicu" davne 1791. godine astronom William Herschel. Nalazi se oko 70 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, a smještena je u zviježđe Kormila ili Krme (Puppis) vidljivo sa Zemljine južne polutke. U ovoj galaksiji, u siječnju 2018. godine amaterski astronom Koichi Itagaki zabilježio je pojavu supernove 2018gv. Nedugo zatim NASA je prema njezinoj vanjskoj spiralnoj ruci, gdje je bljesak uočen, usmjerila svoj svemirski teleskop Hubble.

Iako on nije snimio sam trenutak eksplozije ove supernove, kroz godinu dana nakon tog događaja snimao je isti dio neba i zabilježio posljedični bljesak i njegovo postupno jenjavanje. Rezultat cjelogodišnjeg snimanja je timelapse video koji je ovoga tjedna objavila američka svemirska agencija.

Supernova tipa Ia

Supernova 2018gv opisana je kao supernova tipa Ia, koja se događa kada zvijezda tipa bijeli patuljak, smještena u binarnom sustavu privuče kritičnu masu materijala od obližnje zvijezde. Tada joj jezgra postane dovoljno zagrijana da se u njoj pokrene nuklearna fuzija, što posljedično dovodi do snažne, ali relativno kratkotrajne, termonuklearne eksplozije.

Zahvaljujući jedinstvenom svojstvu ovog tipa supernove, a to je da imaju karakterističan sjaj (-19,3 magnituda, oko 5 milijarda puta sjajnije od Sunca). Astronomi ih stoga uzimaju kao tzv. standardne svijeće, koje su se pokazale iznimno korisne za određivanje udaljenosti drugih galaksija.