Hubble snimio komet Neowise, koji će nam biti opet ovako blizu za 7 tisuća godina

Komet Neowise neće nam se u unutrašnji dio Sunčevog sustava vratiti gotovo 7 tisuća godina, pa su ga snimali i proučavali svi koji su to bili u prilici učiniti

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. kolovoza 2020. u 06:00

NASA je objavila fotografiju nastalu svemirskim teleskopom Hubble 8. kolovoza na kojoj je vidljiv komet Neowise, a na slici se može razaznati i njegova inače sa Zemlje teže uočljiva ledena jezgra. Ovaj komet iznenadio je astronome kada se pojavio, a bio je najsjajniji komet vidljiv golim okom još od prolaska kometa Halle-Bopp 1997. godine. Kako se Neowise neće u ove krajeve vratiti oko 7 tisuća godina, NASA je htjela, kao i brojni astronomi i amaterski fotografi, snimiti ga "izbliza" i detaljnije proučiti.

Prvi je ovo puta, kazali su iz američke svemirske agencije, da je Hubble fotografirao komet ovolikog sjaja i u tako visokoj rezoluciji. Njihova analiza je pokazala da je komet nakon prolaska pored Sunca, kojem je najbliže bio 3. srpnja na oko 43 milijuna kilometara, ostao gotovo netaknut. Ledena jezgra promjera oko 4,8 kilometara nije se raspala, pa je na odlasku iz unutarnjeg Sunčevog sustava nastavila za sobom ostavljati vidljivi rep.

Komet otkriva tajne svemira

Detaljnija snimka Neowisea
Detaljnija snimka Neowisea

NASA-ina detaljnija fotografija prikazuje oblak plina i prašine oko jezgre, od središnjeg gustog dijela oko samog kometa, pa sve do promjera od oko 18.000 kilometara koliko se ovaj oblak proširio. Na fotografiji se vidi da Neowise rasipa čestice sa svoje površine u obliku dva stožasta mlaza koja širi po svemiru dok se okreće oko svoje osi.

Znanstvenici se nadaju da će im ovakve fotografije otkriti boju repa kometa dok se on udaljava od Sunca, pa da će na temelju toga moći vidjeti kakve se promjene na kometima događaju u blizini zvijezda. Krajnji cilj bio bi razlučiti detalje sastava oblaka prašine oko kometa kako bi se doznalo više o uvjetima koji su vladali u ranoj fazi nastanka Sunčevog sustava.