Huawei na zabrane odgovara otvaranjem vlastite tvornice čipova

Huawei kao odgovor na zabrane koje stižu iz SAD-a planira otvoriti vlastitu tvornicu čipova, no u njoj neće biti proizvedeni najmoderniji čipovi koje tvrtka nudi

Matija Pavlić utorak, 3. studenog 2020. u 06:00

Zbog američkih zabrana tvrtka TSMC od sredine listopada više nije u mogućnosti tvrtki Huawei isporučiti Kirin 9000 čip koji se temelji na njihovom 5-nanometarskom proizvodnom procesu.

Od cjelokupne narudžbe koja broji 15 milijuna čipova Huawei je navodno uspio nabaviti njih 8,8 milijuna. Kirin 9000 se trenutačno nalazi u novoj Mate 40 seriji pametnih telefona te u Huaweijevim 5G baznim stanicama.

Kako najveća kineska tvornica SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) nije od bila od pomoći jer se njihova tehnologija temelji na 14-nanometarskom proizvodnom procesu, Huawei je prisiljen osmisliti alternativna rješenja.

Putem Financial Timesa i Bloomberga saznajemo kako Huawei problem s nedostatkom čipova (pritom se nužno ne misli na dosad spomenuti high-end segment tržišta) nastoji riješiti izgradnjom vlastite tvornice u Šangaju u kojoj neće biti korištene američke tehnologije.

U toj tvornici se međutim barem u početku neće proizvoditi najmoderniji čipovi već čipovi u vrlo starom 45-nanometarskom proizvodnom procesu. Do kraja godine trebala bi započeti proizvodnja IoT čipova baziranih na 28-nanometarskom proizvodnom procesu.

Do 2022. godine trebala bi započeti proizvodnja 20-nanometarskih čipova za potrebe 5G komunikacijske opreme. Tvornicom će upravljati centar za istraživanje i razvoj u Šangaju kojim upravlja tamošnja vlast.