SteelSeries Arctis 7P - Jedan od najboljih bežičnih headsetova postao još bolji

Premda je službeno lansiran kao "bežični gejmerski headset za PlayStation 5", Arctis 7P veselo će surađivati s brojnim drugim platformama za igranje, kao što su PlayStation 4, Nintendo Switch, mobiteli s Androidom te, naravno, stolna i prijenosna računala

Davor Šuštić petak, 6. studenog 2020. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Izvedba Zatvoreni, naglavni
Driveri 40 mm, 32 Ω, 20-20.000 Hz
Vrsta priključka Bežični (USB-C dongle), 3,5-mm analogni
Masa 353 g
Jamstvo 2 godine

Ovaj izvrstan headset za igranje nastao je kombiniranjem Arctisa 7 – još uvijek jednog od najboljih bežičnih headsetova na tržištu – te bežičnih tehnologija koje smo vidjeli kod nekih drugih SteelSeriesovih ovogodišnjih modela, kao što je Arctis 1 Wireless.

Bežični modul opremljen je USB-C konektorom te se kao takav lako povezuje s konzolama, mobilnim uređajima i novijim računalima. Ako vaš PC nema USB-C port, nema problema – u paketu je adapter za klasične USB Type-A konektore
Bežični modul opremljen je USB-C konektorom te se kao takav lako povezuje s konzolama, mobilnim uređajima i novijim računalima. Ako vaš PC nema USB-C port, nema problema – u paketu je adapter za klasične USB Type-A konektore

Brza i laka bežična povezivost sa svim podržanim platformama realizirana je putem priloženog USB-C modula, koji se jednostavno utakne u USB-C port uređaja s kojim Arctis 7P želimo upariti. Nakon toga još valja pritisnuti tipku "Power" na desnoj slušalici samog headseta i – to je to. Bežična veza je uspostavljena te korištenje slušalica i izvlačivog mikrofona može započeti. Ako na računalu nemate USB-C konektor, ništa zato; u paketu je priložen kabel koji omogućava spajanje USB-C modula u klasični, USB Type-A port. Također se dobiva 1,2-metarski kabel za analogno povezivanje headseta s uređajima koji raspolažu samo 3,5-milimetarskim audio konektorom, kao i 1,5-metarski Micro-USB kabel za punjenje ugrađene baterije. Voljeli bismo da je punjenje izvedeno putem USB-C priključka, ali SteelSeries je ostao pri istoj izvedbi kakvu smo vidjeli kod (osjetno jeftinijeg) Arctisa 1 Wireless.

Kad već spominjemo bateriju, vrijedi istaknuti da Arctis 7P na jednom punjenju isporučuje gotovo 30 sati bežičnog rada, stoga će ga prosječni igrači puniti jednom ili dva puta tjedno. Procjena preostalog kapaciteta baterije dobiva se putem softvera SteelSeries Engine 3 (Windows, macOS), koji se također koristi za konfiguraciju headseta.

Mikrofon se izvlači iz lijeve slušalice. Gumirana ruka uspješno zadržava željeni položaj, a glava mu je opremljena crvenom LED-icom, koja nas informira da je isključen
Mikrofon se izvlači iz lijeve slušalice. Gumirana ruka uspješno zadržava željeni položaj, a glava mu je opremljena crvenom LED-icom, koja nas informira da je isključen

Bežična konekcija ostvaruje se putem 2,4-gigahercnog radijskog pojasa, a bežične performanse Arctisa 7P besprijekorne su. Prilikom korištenja ne dolazi ni do kakvog kašnjenja u reprodukciji zvuka kroz slušalice, ili prijenosu glasa putem mikrofona. Bežični domet iznosi desetak metara. Bluetooth povezivost nije podržana.

Poznato i priznato

U smislu dizajna i konstrukcije, Arctis 7P praktički se ne razlikuje od "originalnog" Arctisa 7, što je dobro, jer nas dotični još uvijek oduševljava udobnošću i kvalitetom izrade. Dominantni element njegove vanjštine zacijelo je široki, aluminijski obruč, kroz koji je sprovedena elastična traka, nalik trakama sa skijaških naočala. Pogađate, ta elastična traka dolazi u kontakt s tjemenom te se brine za ravnomjerno raspoređivanje mase headseta. Na lijevoj i desnoj strani obruča postavljeni su nosači, koji omogućavaju rotaciju slušalica za 90°, kako bismo headset mogli lakše odložiti na stol (ili prsa, kad ga nosimo oko vrata).  Slušalice su oklopljene čvrstom i na dodir vrlo finom, mat plastikom, koja je kod Arctisa 7P bijele boje. Na slušalicama se nalaze vrlo udobni jastučići, ispunjeni spužvom i prekriveni prozračnom tkaninom. Dotični su mnogo prozračniji od jastučića od umjetne kože, kakve viđamo kod većine drugih headsetova, ali također propuštaju nešto više zvuka u oba smjera. Doduše, ne toliko da biste mogli živcirati ukućane. Jastučići se po potrebi mogu skinuti i zamijeniti, što je dobrodošla karakteristika u smislu dugovječnosti ovog headseta.

Platneni jastučići udobni su i prozračni. Osobito će se svidjeti mrziteljima jastučića od umjetne kože
Platneni jastučići udobni su i prozračni. Osobito će se svidjeti mrziteljima jastučića od umjetne kože

Na desnoj slušalici nalazi se tipka za uključivanje i isključivanje Arctisa 7P (duži pritisak), koja dublira kao višefunkcijska multimedijalna tipka. Kratkim pritiskom puštamo i pauziramo glazbu. Ako je headset spojen na mobitel, jednim pritiskom ove tipke također odgovaramo na telefonske pozive i prekidamo ih. Dvostruki pritisak prebacuje nas na sljedeću pjesmu, a trostruki vraća na prethodnu.

U blizini spomenute tipke nalazi se kotačić za reguliranje funkcije koju SteelSeries naziva "sidetone". Riječ je o mikrofonskom monitoringu – reprodukciji zvukova, koje mikrofon hvata, kroz slušalice. U osnovi, što je kotačić sidetonea bliže krajnjem položaju, to ćete glasnije čuti vlastiti glas. Radi se o zlata vrijednoj funkciji za korisnike kojima zatvoreni headsetovi stvaraju osjećaj pritiska u glavi, tjeraju ih da pričaju glasnije od potrebnog, ili da zvuče suviše nazalno. Sidetone je kod SteelSeriesovih headsetova postojao i ranije, samo što se dosad regulirao unutar drivera. Prebačaj njegove regulacije na kotačić pozdravljamo iz više razloga: intuitivnije je te ga možemo koristiti na svim platformama, a ne samo na PC-ju.

Intuitivne kontrole razvrstane su po obodima lijeve i desne slušalice
Intuitivne kontrole razvrstane su po obodima lijeve i desne slušalice

Na obodu lijeve slušalice nalazimo tipku za isključenje mikrofona (glava mikrofona tada zasvijetli crveno), kotačić za glasnoću zvuka, konektor priloženog analognog kabela, klasični 3,5-milimetarski audio konektor, Micro-USB port za punjenje baterije te izvlačivi mikrofon.

Provjerena kvaliteta

Mikrofon se također nije mijenjao u odnosu na originalni Arctis 7. Gumirana ruka mikrofona izvedena je tako da uspješno zadržava položaj u koji ju savinemo, a sama bidirekcionalna kapsula hvata čist i posve razumljiv glas, iako uz čujnu kompresiju, karakterističnu za mikrofone većine bežičnih headsetova. Za komunikaciju putem Discorda, Skypea, Teamsa, Zooma i drugih VoIP alata, ovaj je mikrofon savršeno upotrebljiv te nećete imati nikakvih problema prilikom takvog načina korištenja. Poslušajte kako zvuči.

Što se tiče akustičkih performansi, SteelSeries Arctis 7P koristi iste zvučničke jedinice poput originalnog Arctisa 7. To znači da ga karakterizira prirodan, dobro izbalansiran zvuk, s mesnatim i udarnim basom, ugodnim srednjim frekvencijama te obiljem detalja u višem srednjem i visokom dijelu frekvencijskog spektra. Glazba i filmovi zvuče raskošno i zabavno, ali i neočekivano veliko i široko za slušalice zatvorenog tipa. U igrama Arctis 7P impresionira pukom količinom informacija o virtualnoj okolini u kojoj se nalazimo. S iznimnom lakoćom detektirali smo smjer i udaljenost neprijateljske pucnjave, kao i mnogo suptilnije zvukove, poput opreznog koračanja i promjene šaržera. Arctis 7P spada u elitno društvo headsetova koji svojim vlasnicima u igrama poput mrežnih pucačina daju prednost pred protivnicima – čut ćete stvari koje bi vam s lošijim headsetom promakle.

U slučaju da vam neki aspekt zvuka Arctisa 7P nije sasvim po volji, zanimat će vas da odabrane zvučničke jedinice odlično podnose ekvilizaciju. U softveru Engine 3 na raspolaganju je 6-kanalni ekvilizator, koji dozvoljava reguliranje frekvencija od 64, 180, 500, 1.400, 3.900 i 11.000 Hz, u rasponu od ±12 dB. Ovdje također možemo aktivirati kompresiju zvuka (za izjednačavanje glasnoće), namjestiti period automatske deaktivacije headseta u slučaju neaktivnosti (0-90 minuta) te upravljati glasnoćom mikrofona.

Softver SteelSeries Engine 3 nudi sistemski ekvilizator i poneku drugu korisnu opciju
Softver SteelSeries Engine 3 nudi sistemski ekvilizator i poneku drugu korisnu opciju

Najveći, a možda i jedini nedostatak ovog headseta njegova je cijena, koja u Europi trenutačno iznosi pozamašnih 180 eura. Ne treba očekivati da će se u dogledno vrijeme značajnije smanjiti, barem ako je za suditi po drugim SteelSeriesovim headsetovima, koji odlično drže cijenu. Primjerice, vremešni Arctis 7 još uvijek košta oko 1.200 kuna. Za traženi iznos dobiva se odličan i svestran headset, bežično poveziv s računalima, konzolama i mobilnim uređajima, kvalitetne izrade, odlične udobnosti i uvjerljivih performansi. Ako možete živjeti s manje estetsko-konstrukcijskog luksuza i lošijom akustikom, tu je petstotinjak kuna jeftiniji Arctis 1 Wireless.

SteelSeries Arctis 7P

  • Kvaliteta zvuka
  • Robusna izrada
  • Izvrsna udobnost
  • Trajanje baterije
  • Jednostavna bežična povezivost s računalima, konzolama i mobilnim uređajima
  • Lako dostupan mikrofonski monitoring
  • Intuitivne kontrole na slušalicama
  • Cijena
  • Preferirali bismo USB-C port za punjenje umjesto Micro-USB porta
Zvuk 9
Udobnost 10
Mikrofon 6
Isplativost 5
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 180 eura (Amazon.de) Prikaži sve cijene Ustupio: SteelSeries

 

Bug 337 prosinac 2020.