Među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe šest ih je iz Hrvatske

Na ovogodišnjem Deloitteovom natječaju 5 hrvatskih tvrtki ostvarilo je plasman u glavnoj kategoriji najbrže rastućih, jedna u kategoriji Zvijezda u usponu, dok su 3 opisane kao Zvijezde pozitivnog utjecaja

Sandro Vrbanus petak, 20. studenog 2020. u 14:26

Na ovogodišnjem, već 21. izdanju Deloitteovog natječaja najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe, našle su se i one iz Hrvatske. U konkurenciji poduzeća iz 18 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Kosovo, Litva, Latvija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija i Srbija), u 50 najbrže rastućih u ovoj grani završilo je ukupno šest hrvatskih predstavnika.

Pet hrvatskih tvrtki ostvarilo je plasman u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, a jedna u kategoriji Zvijezda u usponu. Dodatno, tri su tvrtke posebno predstavljene u novoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja.

Najbrže rastući u Srednjoj Europi

Izvještaj u kojem je rangirano i profilirano 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki cijele regije, istaknuo je poljski Packhelp kao najbrže rastuću tvrtku, s prosječnom stopom rasta u četverogodišnjem periodu od 2016. do 2019. od 9.077%. Packhelp je razvio rješenje koje tvrtkama svih veličina omogućuje pristup prilagođenoj personaliziranoj ambalaži s minimalnim utjecajem na okoliš.

U glavnoj kategoriji tako su se kao naši predstavnici našle tvrtke Electrocoin d.o.o. na 6. mjestu s rastom od 2.617%, Bazzar.hr na 36. mjestu (695%), AGRIVI na 39. mjestu (640%), Include na 44. mjestu (549%) te ECO MOBILE d.o.o. na 47. mjestu (530%).

Electrocoin je debitant na ovom natječaju, a glavna djelatnost im je posredovanje u trgovanju kriptovalutama. "Electrocoin d.o.o. je osnovan iz hobija, kako bi isprobali nešto novo i kako bismo vidjeli možemo li se zabaviti inovacijama u potpuno novoj industriji kripto valuta. Ispostavilo se da možemo, ne samo inovirati, već i ostvarivati profit, rasti warp brzinom, pogurati kripto u mainstream te započeti revoluciju u industriji plaćanja. I dalje se uspijevamo zabavljati usrećujući naše kupce. Fantastično, zar ne?", kazao je Nikola Škorić, CEO Electrocoina.

Na 36. mjestu slijedi ih prošlogodišnja najbolje plasirana tvrtka iz Hrvatske, potrošačka platforma za online kupovinu Bazzar.hr. Prošlogodišnji 50. plasirani AGRIVI, tvrtka koja je razvila sustav za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, ove godine je ostvario značajan napredak sa plasmanom na 39. mjesto. Pobjednik kategorije Zvijezda u usponu 2018., solinska tvrtka Include, ove godine se plasirala na 44. mjesto u glavnoj kategoriji. Include se bavi razvojem i proizvodnjom urbane ulične opreme namijenjene pametnim gradovima i proizvodnjom već poznatih solarnih klupa. Peta hrvatska tvrtka na glavnoj listi je debitant po ostvarenom plasmanu, ECO MOBILE d.o.o. na 47. mjestu. Radi se o zagrebačkoj tvrtki specijaliziranoj za razvoj, proizvodnju i implementaciju naprednih informacijsko-komunikacijskih rješenja za potporu procesima u gospodarenju otpadom.

Speck kao zvijezda u usponu

U kategoriji Zvijezde u usponu hrvatska tvrtka Speck se plasirala na 3. mjesto s rastom od 1.076%. Ova se tvrtka bavi dizajnom i razvojem softvera i aplikacija za globalne klijente.

"Posjedovanje svestranog tima stručnjaka u Speck timu omogućuje nam prevođenje poslovnih vrijednosti u digitalne proizvode vođene tehnologijom koje ljudi vole koristiti. Pokrenuo sam Speck s vizijom da stvorim jedinstvenu platformu znanja i stručnosti na kojoj svaki član tima može učiti, rasti i profesionalno napredovati. Nakon 3 godine rada u timu od preko 40 stručnjaka i stvaranja rješenja za globalne klijente svjetskog utjecaja na Fintech, EdTech i MarTech, ponosan sam što mogu reći da timski rad uistinu čini san!", poručio je Tomislav Tenodi, CEO i suosnivač Specka.

U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta ove godine, predstavljene su tri već etablirane hrvatske tvrtke: Rimac automobili, Infinum i Infobip.

20 najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe

Pozicija Tvrtka Država Rast % Industrija
1 Packhelp S.A. Poljska 9077 Software
2 DoDo Češka 8427 Software
3 UlovDomov.cz Češka 5535 Software
4 FAVI Češka 3389 Mediji i industrija zabave
5 EGZOTech Sp. z o.o. Poljska 2932 Zdravstvo
6 Electrocoin d.o.o. Hrvatska 2617 Fintech
7 Solution4Labs Poljska 2367 Software
8 Zdrowegeny.pl Sp. z o.o. Poljska 1951 Zdravstvo
9 Tylko (Custom Sp. z o.o.) Poljska 1788 Software
10 Kontentino s.r.o. Slovačka 1536 Software
11 Gjirafa, Inc. Kosovo 1509 Mediji i industrija zabave
12 Zonky Češka 1347 Fintech
13 Coursedot Bugarska 1336 Software
14 SuperScale s.r.o. Slovačka 1306 Mediji i industrija zabave
15 Manboxeo.cz Češka 1279 Mediji i industrija zabave
16 Lead Investments Sp. z o.o. Poljska 1222 Mediji i industrija zabave
17 CLARITY Latvija 1220 Software
18 Stratox Enterprises s.r.o. Češka 1099 Software
19 Delante Media Sp. z o.o. sp.k. Poljska 983 Mediji i industrija zabave
20 obido Sp. z o. o. Poljska 967 Software

Ljestvica za 2020. godinu temelji se na analizi prihoda ostvarenih u razdoblju od 2016. do 2019. godine.