Astiga - kako streamati vlastitu glazbenu kolekciju pohranjenu u oblaku?

Astiga je aplikacija i servis koji omogućava da se glazbu koja se pohranjuje na popularnim servisima za skladištenje i sinkronizaciju datoteka u oblaku sluša kao da je pohranjena lokalno nudeći pri tome i mogućnosti koje se obično očekuju od klasičnih reproduktora glazbe…

Matija Gračanin petak, 27. studenog 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Astiga 
Namjena Streamanje vlastite glazbene kolekcije
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 24 EUR 12 mjeseci

Svi oni koji se za slušanje glazbe ne žele oslanjati na sve brojnije streaming servise, a imaju vlastitu fonoteku koju, po mogućnosti, čuvaju na nekom od poznatih servisa za sinkronizaciju i skladištenje datoteka u oblaku, u ovom će servisu koji se može koristiti bilo kroz web preglednik ili za to namijenjenu mobilnu aplikaciju, naprosto uživati.

Naime, Astiga podržava servise poput Dropboxa, pClouda, Google Drivea, OneDrivea, Mege i drugih, pa čak i servise kao što su Amazon S3, Backblaze B2, DigitalOcean Spaces te svega čemu se može pristupiti putem FTP-a ili WebDAV-a (na primjer, ownCloud ili Synology) te omogućava da se glazba koja se na njima skladište, streama na mobilnom telefonu ili putem web preglednika. I to ne nužno samo s jednog servisa.

Nudi punu podršku za upravljanje fonotekom pa se vrlo lako snaći u osobnoj glazbenoj kolekciji, a tu su i druge mogućnosti kao što je opcija miksanja playlista. Podržava većinu glazbenih formata uključujući i FLAC, a premda bi sučelje moglo biti vizualno dojmljivije, podređeno je funkcionalnosti.

Osnovna inačica Astige je besplatna, ali ograničava sinkronizaciju na jednom svakih tri dana po dodanom oblačnom servisu što bi moglo smetati onima koji često dodaju novu glazbu u svoju fonoteku. Osim toga, ne nudi punu podršku za glazbenim formatima, nema automatskog uređivanja metapodataka te drugo.

Srećom, tih se ograničenja uz dobivanje hrpice dodatnih mogućnosti relativno lako riješiti plaćanjem pretplate, a najisplativije je Astigu platiti 12 mjeseci unaprijed što stoji 24 eura.