Preminuo je testni pilot Chuck Yeager, prvi koji je probio zvučni zid

Legendarni američki pilot, prvi čovjek koji je ikada u letu zrakoplovom nadmašio brzinu od jednog Macha, preminuo je jučer u dobi od 97 godina

Sandro Vrbanus utorak, 8. prosinca 2020. u 13:49

Prvi čovjek u povijesti koji je zrakoplovom probio zvučni zid, Chuck Yeager, preminuo je u dobi od 97 godina, ovoga ponedjeljka uvečer po lokalnom vremenu u Los Angelesu.

Charles Elwood Yeager rođen je 13. veljače 1923. godine u Zapadnoj Virginiji. Karijeru je u Ratnom zrakoplovstvu započeo tijekom 2. svjetskog rata, a u rujnu 1942. prijavio se za vojnog pilota. Do kraja rata imao je zapažen uspjeh u izravnim zračnim borbama, upravljajući zrakoplovom P-51 Mustang, a po njegovom završetku postao je pokusni pilot Ratnog zrakoplovstva.

Pilotirajući raketnim avionom Bell X-1 nad pustinjom Mojave u Kaliforniji, 14. listopada 1947. godine, dosegnuo je brzinu od 1,05 Macha na visini od 13.700 metara, te tako postao prvi pilot koji je zrakoplovom probio zvučni zid. Ovo postignuće Ratno zrakoplovstvo SAD-a javnosti je otkrilo tek u lipnju sljedeće godine.

Osim ovog pionirskog pothvata, Yaeger je zaslužan za još nekoliko tadašnjih brzinskih i visinskih rekorda u zrakoplovstvu, a bio je i jedan od prvih američki pilota koji je upravljao Migom 15, zrakoplovom kojim je pilot No Kum-sok u korejskom ratu prebjegao u Južnu Koreju.

Nakon karijere pilota ostao je u Ratnom zrakoplovstvu kao zapovjednik, sudjelovao je u ratu u Vijetnamu, bio raspoređen na raznim zadacima u Njemačkoj i Pakistanu, a umirovio se 1975. godine nakon više od 33 godine u raznim postrojbama.

Okušao se i u IT području, pa je radio i kao tehnički savjetnik za Electronic Arts, za njihove letačke simulacije Chuck Yeager's Advanced Flight Trainer i Chuck Yeager's Air Combat. Službeno se od letenja oprostio 14. listopada 1997. godine, na 50. obljetnicu povijesnog leta u kojem je prvi puta probijen zvučni zid.

14. listopada 2012. godine, na 65. obljetnicu povijesnog leta, Yeager je ponovno, ovaj puta u dobi od 89 godina, letio brže od zvuka kao kopilot u zrakoplovu F-15 Eagle Ratnog zrakoplovstva SAD-a.