Corsair CX750F RGB - Za ljubitelje šarenila

Nova serija Corsairovih napajanja donosi kombinaciju prosječne efikasnosti, modularnih kabela i aRGB ventilatora koji nudi nekoliko načina upravljanja

Denis Arunović nedjelja, 1. studenog 2020. u 00:00
Specifikacije - corsair cx750 rgb
Dužina 140 mm
Broj PCIe / EPS konektora 4 / 2
Broj SATA / molex konektora 8 / 4
Jamstvo 5 godina

Corsair je svoju najnoviju seriju napajanja predstavio krajem ove godine, a specifična je po tome što se za hlađenje napajanja koristi ventilator s programabilnim RGB LED osvjetljenjem. Naime, Corsair do sada u ponudi nije imao napajanja s osvjetljenjem, a odlučili su ih predstaviti zbog zahtjeva kupaca. Serija CX-F RGB sastoji se od napajanja tri snage – 550, 650 i 750 vata. Također, dostupne su dvije varijante boje kućišta – crna i bijela. Iako je danas napajanje često posve zatvoreno u komoru na dnu kućišta, ima modela koji imaju perforiranu gornju stranu komore, pa se napajanje donekle vidi. I naravno, ako već u startu kupujete bijele komponente jer vam se takav izgled sviđa, dobro je imati opciju odabira bijelog napajanja.

Kućište je posve modularno, što znači da nema nijednog fiksnog kabela. Kabeli se isporučuju u običnoj najlonskoj vrećici, tako da ćete višak kabela morati spremiti ili u kutiju napajanja, ili na neki drugi način. Osim kabela, u pakiranju je desetak jednokratnih plastičnih vezica. Osim ATX kabela, koji je opleten mrežicom, svi ostali kabeli imaju plosnatu izvedbu standardne krutine. Ponuda konektora je dobra – tu su dva kabela s EPS konektorima, dva kabela s po dva PCIe konektora, dva kabela s po četiri SATA konektora, i jedan kabel s četiri molexa. Dodatno, imamo kabel za spajanje napajanja na Corsairov kontroler RGB osvjetljenja, ali i adapter kojim je napajanja moguće spojiti na standardni 5-voltni RGB konektor na matičnoj ploči.

Za upravljanje RGB ventilatorom može se koristiti softver iCUE (pod uvjetom da imate Corasirov kontroler), softver matične ploče ili hardverski prekidač na samom napajanju
Za upravljanje RGB ventilatorom može se koristiti softver iCUE (pod uvjetom da imate Corasirov kontroler), softver matične ploče ili hardverski prekidač na samom napajanju

Napajanje hladi 120-milimetarski ventilator opremljen s osam LED-ica, koje je moguće odvojeno programirati. Corsairov softver iCUE osigurava, očekivano, najbolju kontrolu osvjetljenja, no dobro je što postoji i opcija korištenja alata s matičnih ploča. Na napajanju se također nalazi i tipka kojom je moguće upravljati osvjetljenjem bez uporabe softvera. Preko ventilatora je postavljena zaštitna mrežica sa šesterokutnim uzorkom, tako da se rasvijetljeni ventilator dobro vidi, no koliko će osvjetljenje u praksi biti vidljivo, zapravo najviše ovisi o vašem kućištu. U najgorem slučaju, kod kućišta s posve zatvorenom komorom za napajanje, ventilator će osvjetljavati donju i stražnju vanjsku stranu kućišta.

Duljina kabela
ATX 610 mm
EPS 650 mm
PCIe 600 + 150 mm
SATA 455 + 115 + 115 + 115 mm
Molex 450 + 100 + 100 + 100 mm
Rezultati testiranja
I – Mirovanje  
12 V 12,148 V
5 V 5,025 V
3,3 V 3,3235 V
Potrošnja 151 W
II – GPU aktivan  
12 V 12,044 V
5 V 4,9971 V
3,3 V 3,2972 V
Potrošnja 488 W
III – CPU + GPU aktivni  
12 V 12,01 V
5 V 4,9817 V
3,3 V 3,2804 V
Potrošnja 732 W
Izlazna temperatura 34 °C

Corsair ne navodi koliko se brzo vrti ventilator, no u specifikacijama postoji krivulja buke u zavisnosti od opterećenja napajanja, koja počinje rasti linearno iznad točke od 175 W. Na srednjem opterećenju napajanje je tiho, no na maksimalnom je buka više izražena, iako se postavlja pitanje buče li u ovom trenutku više komponente ili samo napajanje.

Napajanje, prema specifikacijama, može isporučiti kompletnu snagu preko 12-voltnog voda te u praksi nismo imali problema s napajanjem testne konfiguracije (Threadripper 3970X, 32 GB radne memorije u obliku četiri 8-gigabajtna modula, Asusova TRX40 ploča, Gigabyte Radeon RX 5700 XT OC). Pad napona na 12-voltnom vodu je izražen, no i dalje posve unutar ATX specifikacije.

Učinkovitost napajanja niža je od svih ostalih uređaja obrađenih u sklopu testa, uključujući i modele jednake, ili čak niže cijene. Samim time, morate se odlučiti je li vam bitniji RGB na ventilatoru ili bolje električke performanse.

Corsair CX750-F RGB

  • Solidne performanse
  • Dva EPS konektora
  • RGB osvjetljenje, softversko i ručno upravljanje osvjetljenjem
  • 5 godina jamstva
  • Dostupne crna i bijela varijanta
  • Kompaktne dimenzije
  • Posve modularni kabeli
  • Nešto niži razred učinkovitosti
  • Cijena s obzirom na električke performanse
  • Buka pod maksimalnim opterećenjem
Performanse 7
Buka 7
Izvedba kabela 8
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 829 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair
Bug 336 studeni 2020.

Napajanja snage 750 W