Uspjela crowdfunding kampanja za Zvjezdarnicu Višnjan

Na platformi Croinvest.eu prikupljeno je više od inicijalno zacrtanih 635.000 kuna koje će najznačajnija hrvatska astronomska institucija iskoristiti za izgradnju novih edukacijskih i smještajnih kapaciteta

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. prosinca 2020. u 15:10

Astronomsko društvo Višnjan uspjelo je na crowdfunding platformi Croinvest.eu prikupiti više od inicijalno traženih 635.000 kuna za Zvjezdarnicu Višnjan, jednog od najboljih svjetskih lovaca na asteroide. Desetak dana prije završetka kampanje preko 1.600 ulagača podržalo je ovaj projekt s ukupno više od 660.000 kuna – što znači da je primarni cilj kampanje ispunjen.

S ovim sredstvima izgradit će se geodetska kupola u kojoj će se održavati predavanja i edukativni i praktični programi, te bungalovi koji će služiti kao smještajni kapaciteti za djecu i njihove učitelje, profesore, mentore i ostale podupiratelje koji će polaziti razne edukativne programe Zvjezdarnice u istarskom Tičanu. Planirani dovršetak izgradnje je do 6 mjeseci nakon završetka kampanje, dakle u prvoj polovici sljedeće godine.

S obzirom na to da je premašen prvi cilj kampanje, organizatori su postavili i tzv. "stretch goal", na iznos od 835.000 kuna. Ispuni li se i on kroz donacije građana i institucija, Korado Korlević i njegova ekipa planiraju uspostaviti lokaciju za ispitivanje robotiziranih teleskopa kao i osigurati dodatne kapacitete za smještaj učenika.

Kampanju za Zvjezdarnicu Višnjan možete do kraja godine podržati donacijom već od 25 kuna na ovom mjestu.